Prieteni, internet, școală, părinți sunt o grămadă de lucruri care îți solicită atenția în fiecare zi. Să obții note bune la școală și să nu îți distrugi timpul liber este o adevărată provocare. Cea mai bună cale este să te obișnuiești să înveți eficient. Nu e nevoie să aloci mai mult timp studiului, ci să adopți acele metode inteligente care te ajută să înveți mai mult, mai repede, reținând mai multe informații pentru mai mult timp. Iată un plan explicat pe pași, care să te ajute să obții rezultate:
1. Ia noțite la ore și concentrează-ți atenția pe ceea ce predă profesorul
Cu cât mai multă informație înțelegi din timpul orei, cu atât mai ușor o să-ți fie când te apuci de învățat acasă. Dacă ești atent la ceea spune profesorul, vei înțelege mai mult sau cel puțin vei putea să pui întrebări la timp, pentru a-ți fi explicat mai clar.
2. Rescrie notițele acasă
Cu cât ai memoria mai proaspătă cu atât e mai bine să te apuci să rescrii ceea ce ți-ai notat în clasă. Este un exercițiu care te ajută să îți sedimentezi informația în mod activ. Dacă doar citești ceea ai notat, poți foarte ușor să te gândești la cu totul altceva. Când citești același paragraf de 5-6 ori fără să înțelegi nimic, nu faci decât să pierzi timpul. Prin scris îți îndemni creierul să participe la procesul de învățare. Plus că este o oportunitate să completezi informațiile lipsă.
3. Elimină lucrurile care îți distrag atenția
Când te-ai apucat de învățat e bine să îți concentrezi atenția doar pe această activitate. Dacă își verifici telefonul din 10 în 10 minute, cauți pe YouTube o melodie și te uiți la 10 filmulețe amuzante cu pisici, sau te plimbi dintr-un canal în altul la televizor, cu siguranță perioada ta de studiu nu va fi deloc eficientă.
Ține la distanță toate lucrurile care îți pot distrage atenția. Dă telefonul pe silent să nu mai auzi notificările noi, închide televizorul și dacă este posibil și calculatorul. În cazul în care ai nevoie de calculator/internet, pentru a căuta informații, asigură-te că nu intri pe site-uri care duc la amânarea studiului.
Poți apela la diverse aplicații care te împiedică să intri pe anumite site-uri pe care le setezi tu ( exemplu: YouTube, Facebook, Ask.fm, Instagram etc.)
4. Ascultă muzica potrivită
Ascultă muzică doar dacă te ajută să te concentrezi mai bine. Sunt oameni care se concentrează mai bine când este liniște și cei care preferă să audă muzică de fundal. Dacă faci parte din a doua categorie, asigură-te că muzica pe care o asculți te ajută să rămâi concentrat la ceea ce faci.
Pentru studiu, cel mai bine este să asculți muzică fără versuri, la un volum mic, fără radio. Scopul este ca muzica să te ajute să te concentrezi, nu să-ți ofere un pretext pentru a fi atent la altceva.
5. Fă-ți un program realist
Cu siguranță nu ai de învățat la o singură materie, de aceea e bine să îți faci un program în care să incluzi toate materiile pentru care ai de învățat și să le aloci timpul necesar. Cu cât mai realist programul pe care îl faci, cu atât mai mult vei putea să îl urmărești. Nu confunda timpul alocat temelor cu cel alocat studiului. Fiecare trebuie să aibă propriul timp alocat.
6. Împarte materialul de învățat pe bucăți
Întotdeauna e mai ușor de parcurs și mai puțin intimidant când ai de învățat porțiuni mai mici. Faci corelații mai ușor și e mai simplu să urmărești progresul. Desparte lecțiile în subsecțiuni și studiază câte una. După ce ai parcurs și înțeles prima lecție, poți trece la următoarea s.a.m.d.
7. Rezumă materialul de învățat
Într-un material de învățat, informațiile se împart în esențiale și mai puțin esențiale. Făcând un rezumat al lecțiilor vei putea să concentrezi doar informația de care ai nevoie. De asemenea, făcând rezumate te ajuți să înțelegi și să reții mai bine informația.
8. Alocă-ți pauze de 10-15 minute după fiecare sesiune de 2h
Mintea are nevoie și de relaxare pentru a procesa informație nouă și pentru a o sedimenta pe cea învățată. Asigură-te că integrezi și pauze în sesiunile de studiu. Alege activitățile care te relaxează și îți fac plăcere.
Nu începe activități de care știi că durează mult. Dacă e nevoie, setează-ți o alarmă care să îți aducă aminte când e momentul să revii la studiu.
9. Repetă cu voce tare ceea ce ai învățat
Fie că repeți în fața oglinzii, îi explici unui părinte sau unui prieten cu care înveți, a spune cu voce tare ceea ce știi te ajută să îți dai seama ce ai învățat și ce mai ai de repetat, cum să-ți găsești cuvintele pentru a exprima informația pe care ai învățat-o și te obișnuiește cu vorbitul către o audiență.
10. Ia gustări inteligente
În pauzele de învățat poți lua gustări care să te energizeze. Chiar dacă simți nevoia de ceva dulce, cel mai bine este să mănânci fructe (bananele și nucile îți ajută cel mai mult memoria, dar poți să optezi pentru orice alte fructe). Evită băuturile carbogazoase. E mai bine să te hidratezi cu apă sau ceai din fructe, dacă vrei ceva aromat.
Evită pe cât posibil alimentele pe bază de zahăr și/sau grăsimi. Acestea îți vor da energie pentru puțin timp, apoi te vei simți foarte obosit și vei avea nevoie de încă mai mult.
Pregătește-ți gustările înainte să te apuci de învățat. Dacă ți se face foame sau poftă de ceva să nu pierzi timp cu mers la magazin sau căutarea unei gustări potrivite prin casă.
Iată câteva metode care să te ajute să înveți mai eficient. Dacă mai știi și altele te invităm să ne povestești și nouă în secțiunea de comentarii de mai jos. La tine ce funcționează cel mai bine?