Să menții o relație bună cu părinții poate fi o adevărată provocare când ești tânăr. Aveți puncte de vedere diferite, valori diferite și vă plac lucruri diferite. Aceste lucruri pot duce uneori la conflicte sau rupturi în comunicare. Dacă simți că în relația dintre tine și părinții tăi există loc pentru imbunătățiri, ia în considerare sfaturile de mai jos.
De ce există un conflict
Din poziția de tânăr membru al familiei, părinții tăi sunt liderii familiei, cei care iau deciziile și se ocupă de siguranța și întreținerea familiei. În același timp, pe măsură ce crești, tu simți nevoia de mai multă independență și libertate. Părinții vor continua să fie protectivi și vor încerca să te influențeze în ceea ce faci. Scopul lor este acela de a te proteja și de a-ți asigura o viață cât mai bună, chiar dacă pentru tine înseamnă câteodată îngrădirea libertății pe care o dorești.
Rezolvarea diferențelor de opinie
Ceea ce poți să faci este să vorbești cu ei desprea ceea ce îți dorești, într-un mod care să nu-i supere. Nu începe o discuție când ești deja supărat sau iritat, cu siguranță nu va duce la nimic constructiv.
Când aveți o discuție trebuie să ai în vedere respectul (chiar și atunci când nu ești de acord cu ei) să rămâi calm, să nu te folosești de diverse acuzații ca formă de argumentare, să păstrezi discuția despre problema de rezolvat, să te gândești că sunteți în aceeași echipă, nu în competiție. Împreună trebuie să găsiți împreună o rezolvare, să faceți lucrurile să meargă pentru ambele părți.
Ascultare activă
Decideți împreună care sunt problemele și căutați o soluție. Comunicarea voastră o să fie eficientă în momentul când asculți cu adevărat. Nu porni de la început cu ideea că nu o să vă înțelegeți. Ascultă argumentele părinților tăi, poate au înțeles greșit ceva despre tine sau poate tu ai înțeles greșit ce vor de la tine. Când părinții tăi simt că încerci să găsești o cale prin care să rezolvați lucrurile, vor fi la rândul lor mai receptivi la ceea ce ai de spus.
Apreciază ceea ce îți oferă
Indiferent de tema discuțiilor voastre, nu uita să fii recunoscător pentru ceea ce îți oferă. De la mâncarea din fiecare zi, protecție, poate chiar ajutor cu temele sau diverse lucruri de care ai nevoie. Părinții tăi au investit efort în tot ceea ce îți oferă. Încercând să fii mai înțelegător este unul din lucrurile pe care le poți face drept mulțumire. Și părinții au perioade dificile, zile proaste, sau se confruntă cu diverse probleme de rezolvat. A-ți oferi suportul emoțional atunci când au nevoie este ceva ce poate face un tânăr membru al familiei.
Nu te aștepta ca lucrurile să se întâmple ca în filme
Filmele reușesc să ne creeze un ideal de familie fericită destul de standardizat. În viața reală, trebuie să ne dăm seama ca fiecare familie este fericită în felul ei și funcționează diferit. Important este să găsiți acele canale de comunicare care vă fac să vă simțiți bine împreună. Nu există o rețetă a familiilor fericite și nici a conflictelor rezolvate în 2-3 pași.
Cu răbdare și înțelegere poți rezolva foarte multe lucruri. De-a lungul anilor, relația cu părinții va suferi constant modificări. Depinde și de tine dacă aceste modificări vor fi unele plăcute sau încărcate de momente tensionate. Atâta vreme cât reușești să întreții o comunicare eficientă cu părinții veți avea parte împreună de zile în care să vă bucurați de această perioadă din viața voastră.