Link pagina copiat!
Atelier despre adaptarea la școală pentru elevii clujeni
18 septembrie 2017
Ce sunt și cum se transmit păduchii lați și scabia
19 septembrie 2017
Cum să ieșim din capcanele tristeții

Un vechi proverb chinezesc spune: Nu puteți împiedica păsările tristeții să zboare deasupra capetelor voastre, dar le puteți împiedica să-ți facă în părul vostru cuib. Fiecare dintre noi se simte trist câteodată: când ne părăsește un prieten, se strică un obiect drag, pierdem o întâlnire importantă etc. Iată câteva sugestii pentru a nu lăsa tristețea să ne acapareze:

  • Să învățăm să recunoaștem momentele când mintea noastră începe să fie acaparată de grijile și tristețile noastre. Acesta este momentul în care începem să fim absobiți în carousell-ul gândurilor nesănătoase și neglijăm viața de zi cu zi. Pentru a bloca gândurile, Ne putem concentra asupra consecințelor negative ale tristeții: Cum mă influențează această stare?
  • Să acceptăm imperfecțiunea și eșecurile. Uneori suntem extrem de triști atunci când avem eșecuri. În loc să ne blamăm și să ne întristăm pentru ele, este recomandat să privim în jur și să observăm că acest lucru se poate întâmpla oricui. Viața este plină de acțiuni imperfecte, eșecuri etc. Așadar, este normal ca oricine să greșească.
  • Să acționăm! Acțiunea este incompatibilă cu tristețea. Așadar, când simțim că tristețea ne acaparează, putem ieși cu prietenii, practica un sport, un hobby sau pur si șimplu putem să facem curățenie, gătim etc.)
  • Să ne împrietenim cu tristețea! Să privim și să observăm tristețea ca pe ceva din exterior, nu ca pe ceva ce ne definește întru totul. Putem să ne imaginăm tristețea ca pe un nor negru care vine și trece. Este doar o emoție izvorâtă din gânduri negative care vin și trec…

Daniela Dumulescu, psiholog Centrul de Resurse pentru Adolescenți Cluj-Napoca

Adolescenteen
Adolescenteen
Scopul platformei online este de a ajuta adolescentii cu informatii utile si de specialitate, facilita interactionarea in vederea obtinerii unor raspunsuri care sa ii ajute in rezolvarea diverselor probleme sau sustinere pentru a depasi situatii dificile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*