Ai observat poate ca, in general, la materiile la care profesorii te incurajeaza constant, inveti de placere, iar la orele la care simti ca esti criticat indiferent de cat de mult te straduiesti, iti dispare tragerea de inima. Cu alte cuvinte, diferenta dintre comunicarea pozitiva si cea negativa sta in efectul asupra oamenilor. Si, de regula, oamenii reactioneaza mult mai repede la stimuli pozitivi.
Bineinteles ca ne dorim cu totii sa fim apreciati si priviti cu indulgenta ori de cate ori gresim, insa dreptul la libera exprimare nu este intotdeauna pe deplin inteles, iar unele persoane din jurul tau vor alege sa te critice cu orice ocazie.
Nu este insa cazul sa disperi – cu totii depasim asemenea momente. Cel mai important in aceste situatii este ca tu sa ai atitudinea corecta fata de cel care te critica si sa iti dezvolti capacitatea de a-ti analiza comportamentul.
Critica iti poate fi de folos atata vreme cat vine de la o persoana avizata, care cunoaste o situatie si care poate, prin cuvintele sale, sa te ajute sa devii mai bun. O opinie formulata obiectiv si spusa pe un ton adecvat, iti va atrage atentia asupra punctelor tale slabe si te va feri pe viitor de greseli mai mari.
Ce faci insa in momentul in care, in ciuda intentiilor tale bune, esti intampinat doar de critici? Sintagme de genul “Nu esti suficient de bun”, “nu faci nimic bine” sau “nu esti capabil” sunt de la bun inceput paralizante pentru orice fel de progres, atat personal, cat si in comunicare. O persoana care iti repeta aceste lucruri – fie ca este vorba de un coleg , o cunostinta din anturajul tau sau o persoana apropiata – fara a dezvolta motivele pentru care are aceasta parere nu este demna de atentia ta.
Incearca de fiecare data sa ai reperele corecte, sa stii in fiecare moment cine esti si accepta faptul ca fiecare este liber sa spuna ceea ce crede. Nu te lasa mahnit de cuvinte care nu au acoperire si nu le lasa sa iti staruiasca in minte. Vorbeste deschis cu adultii din jurul tau si povesteste-le aceste episoade ori de cate ori se intampla. Asculta-le parerea si descrie-le modul in care te simti. Exprimand ceea ce gandesti si ceea ce simti, te va elibera si vei intelege ca orice critica nefondata te va face tot mai puternic.
Persoanele critice afiseaza de regula acest comportament pentru a-si ascunde propriile temeri. Invata sa disociezi intre cei care te critica pentru a pune umarul la dezvoltarea ta si cei care vor sa te descurajeze pur si simplu. In viata te vei lovi deseori de situatii in care raspunsul actiunilor tale nu va fi cel scontat. Cu cat vei fi mai stapan pe tine si cu cat vei avea un caracter mai solid, cu atat vei fi mai putin influentabil la opiniile rautacioase.