Indiferent care este motivul pentru care vrei să strângi nişte bani, întotdeauna e bine să ai un plan de economii de care să te ţii. Un proverb românesc spune “Strânge bani albi pentru zile negre.” Adică e bine să ai niste bani puşi deoparte pentru situaţii neprevăzute şi urgente. Noi ţi-am pregătit câteva idei care să te ajute în privinţa asta:
1. Ţine o evidenţă a banilor
Ca să poţi să economiseşti întâi trebuie să calculezi cât cheltui într-o anumită perioadă de timp şi pe ce. Vezi care sunt exact lucrurile pe care dai bani zilnic sau sapămânal, dar şi suma de bani pe care o ai la dispoziţie în aceeaşi perioadă de timp.
Aşa îţi vei da seama care sunt lucrurile inutile pe care care le cumperi fără să ai neapărat nevoie de ele. Sucuri acidulate, snack-uri nesănătoase, haine pe care nu apuci să le porţi s.a.m.d. Ţinând o evidenţă, îţi va fi mai uşor să identifici care sunt lucrurile pe care cheltui cel mai mult, dar şi mărunţişurile pe care nu le iei în seamă, dar ajung la final de săptămână sau lună să coste o sumă destul de mare.
2. Creează un buget de cheltuieli
Odată ce ai descoperi care sunt exact direcţiile în care se duc cheltuielile tale poţi să vii cu un plan. Care sunt lucrurile la care poţi să renunţi şi care sunt cele indispensabile. Poate că unele cheltuieli pot fi optimizate. În loc de un un pix foarte colorat şi scump, îţi poţi lua unul mult mai puţin colorat, dar care să scrie bine. În loc să cumperi un nou ghiozdan, îl poţi folosi pe cel de anul trecut s.a.m.d.
3. Pune banii economisţi departe de tentaţie
E bine să îţi păstrezi economiile într-un loc greu accesibil. Fie că este o puşculiţă specială de unde să nu îi poţi scoate decât dacă o spargi, un loc în cameră unde nu ajungi foarte uşor sau poate chiar rogi unul din părinţi să ţi-i păstreze. Economiile tale vor fi în siguranţă dacă reuşeşti să le ţii departe de tentaţiile zilnice. Adu-ţi aminte care este motivul pentru care economiseşti şi încearcă să îţi aduci aminte de fiecare dată când vezi ceva frumos în vitrină.
4. Stabileste-ti un target de economisire saptamanal
Odată ce ţi-ai stabilit bugetul de chetuieli, poţi să vezi realist şi care sunt economiile. Te poţi folosi de un carneţel unde să notezi totul, cum fac contabilii. Dacă ai un jurnal pentru evenimentele de zi cu zi, poţi face şi un jurnal al cheltuielilor pe care să îl completezi zilnic.
Când nu reuşeşti să îţi atingi targetul, vezi care a fost exact motivul pentru care nu ai reuşit şi cum să faci săptămâna viitoare să îţi controlezi impulsul de a cheltui.
5. Vinde lucrurile vechi pe care nu le mai foloseşti
Pentru un ajutor suplimentar economiilor tale, încearcă să scapi de lucrurile pe care nu le mai foloseşti. Vinde-le celor care sunt interesaţi. Fie pe diverse site-uri de anunţuri sau prietenilor şi cunoscuţilor. Îţi vei exersa şi abilităţile de om de vânzări, iar economiile tale vor creşte.
Sperăm că ţi-a fost util acest articol şi o să te apuci de economisit cât mai curând. Tu ce vrei să-ţi cumperi din banii pe care îi strângi?