Taberele reprezintă oportunitățile perfecte pentru a-ți face noi prieteni cu care să-ți petreci timpul în perioada vacanței. Chiar dacă ai deja mulți prieteni, poți considera tabăra drept ocazie pentru a interacționa cu ușurință cu alte persoane, a-ți exersa abilitățile de relaționare, a descoperi valori comune, a avea discuții de calitate și poate chiar de a te îndrăgosti. Iată câteva lucruri de care e bine să ții cont într-o tabără pentru a te întoarce cu experiențe plăcute.
1. Personalitatea: Mergi către colegii de tabără și prezintă-te. Nu râde prea zgomotos și nu vorbi prea tare doar pentru a părea încrezător în tine ca să nu fii considerat nesigur și fals. Începe conversații întrebându-i pe ceilalți dacă vor să mergeți împreună după înghețată sau la piscină, de exemplu. Formează treptat un grup social cât mai mare. Depinde ce prieteni îți place să ai, însă e bine să fii mereu deschis la discuții. În tabere vin în general cam o sută de copii așa că sunt toate tipurile de oameni cu care poți intra în contact – deci posibilități nenumărate.
2. Viața socială: O persoană va dori să petreacă timp cu tine dacă sunteți amândoi interesați și interesanți. Pune întrebări și fii pregătit să răspunzi și tu la rândul tău. Ține minte că muzica e un subiect care aduce oamenii împreună, așa că dacă nu ești sigur ce subiect de discuție să abordezi întrebă-l pe celălalt despre cântărețul sau formația preferată. Fii energic dar dacă de obicei ești timid, nu te grăbi pentru ca discuțiile să nu pară forțate.
3. Fii creativ: Dacă nu e nimic de făcut, atunci gândește-te la ceva! Fă-i pe ceilalți să te vadă ca fiind persoana potrivită la distracție. Într-o tabără sunt multe de făcut și vei fi foarte apreciat dacă poți face din cel mai mic lucru o atracție pentru toți. Poți să propui un concurs cu obstacole dacă găsești un primetru cu tot felul de crengi, tufișuri, denivelări, pietroaie etc. Sau să sculptați mici crenguțe și bucăți de lemn ori să pictați pietricele. Sau un concurs de fotografii de grup în care să veniți cu idei: în săritură cât mai sus cu mâinile ridicate sau ghemuiți, etc.
4. Fii autentic și plăcut: Nu fi exact ca ceilalți doar de dragul de a fi popular. Dacă vrei să impresionezi o fată care se află în centrul atenției tuturor, nu te purta exact ca ea; ceilalți vor crede despre tine că ești fals și disperat. În schimb, încearcă să te apropii de ea pur și simplu fiind tu însuți și purtându-te cât mai frumos. Nu trebuie să fii nici exact opusul dacă ea nu este deloc tipul de persoană care ești tu. Fii natural și va vedea că s-ar putea să ai unele calități deosebite pe care ea nu le are dorindu-și astfel să petreacă timp cu tine. Dacă acea fată are un grup compact de prieteni “exclusiviști”, încearcă să atragi în grupul tău tipuri variate de oameni. Nu fi oaia neagră de dragul popularității căci nu va funcționa și vei rămâne “blocat” în genul de persoană care-ți displace cel mai mult. Ține minte că grupurile sociale din tabără sunt puțin diferite de cele de la școală, așa că un grup popular va fi probabil diferit decât cel cu care ești obișnuit.
5. În autocar: Unul din momentele cele mai propice să-ți faci noi prieteni este în autocar. Dacă așteptați cu toţii autocarul intră în vorbă cu cei din jur, iar dupa ce v-ați urcat poți invita pe cineva să stea lângă tine. Dacă primeşti o invitaţie să stai lângă cineva, iar la intoarcere primeşti acceaşi invitaţie ai mari şanse să fii plăcut de acea persoană. Ia cu tine jocuri, reviste sau quizz-uri antrenante care pot fi jucate în autocar. Vor fi de mare efect în momentele de plictiseală din autocar şi vor atrage mai mulţi oameni în jurul tău. S-ar putea să-ți faci prieteni chiar înainte de plecarea autocarului.
6. Igiena: Lumea te va evita dacă respirația ta are un miros urât. Asigură-te că îți aduci cu tine toate produsele necesare: pieptene, șampon, apă de gură, pastă de dinți, deodorant, etc. Probabil te vei murdări mai mult în tabără decât acasă. Fă cât de multe dușuri ai voie fără să devii excesiv. Să fii curat și îngrijit e super, dar încercă să nu devii obsedat de igienă. Guma de mestecat te-ar putea ajuta în ce privește respirația dar în unele tabere nu este permisă. Înaintea unui eveniment social, nu uita să-ți rezervi câteva minute pentru aranjamentele de rigoare: părul, spalatul pe dinți și aplicarea deodorantului.
Dacă ai experiențe personale, lucruri pe care le-ai descoperit în tabere sau pe care ai fi vrut să le știi dinainte să pleci, te rugăm să ni le împărtășești în secțiunea de comentarii de mai jos, căci cu siguranța ne vor fi utile.