Şi cei mai curajoşi oameni au fricile lor. Însă a trece peste o frică este ceva ce poţi să înveţi prin exerciţiu şi răbdare. Fricile pot fi de mai multe feluri. Unele sunt concrete precum frica de a vorbi în public sau înălţimi, altele pot fi mai abstracte, precum frica de schimbare. Indiferent care este frica ta, poţi să înveţi să depăşeşti aceste momente astfel încât să le poţi controla şi să nu te tragă în jos.
1. Conştientizează şi analizează frica
Primul şi cel mai important lucru pe care trebuie să îl faci este să încerci să defineşti exact teama pe care o simţi şi să fii onest cu tine. Stările şi emoţiile pe care le înţelegi le poţi gestiona mult mai bine. Te poate ajuta mai mult dacă scrii pe o foaie despre teama ta, pentru a o înţelege mai bine şi pentru a o identifica corect. Indiferent dacă alegi să păstrezi sau să distrugi această foaie, terapia prin scris te poate ajuta să te înţelegi mai bine.
Poţi să adaugi în analiza fricii tale şi care sunt riscurile reale, cum anume te împiedică frica să acţionezi, de asemenea poţi încerca un exerciţiu de obiectivitate, prin care să vezi în ce măsură temerile tale sunt justificate. Care este cel mai rău lucru care se poate întâmpla? Este într-adevăr atât de rău sau este doar imaginaţia ta cea care face lucrurile să pară catastrofale?
2. Vorbeşte cu cineva despre frica ta
De cele mai multe ori ceea ce se întâmplă în capul nostru nu mai este la fel de înfricoşător din momentul în care alegem să ne împărtăşim temerile cu o persoană apropiată. Prin simplu fapt că spui şi altcuiva ceea ce ţi se întâmplă şi ceea ce simţi, te va ajuta să vezi lucrurile dintr-o altă perspectivă. Mai mult, persoana respectivă poate veni cu un sfat, fie despre cum a depăşit un moment asemănător fie să te îndrume sau să îţi ridice moralul.
3. Documentează-te pe net despre cum au trecut alţii peste acelaşi tip de teamă
Cu toţii avem diverse frici. Este destul de probabil să găseşti pe internet, forumuri în general, oameni care întâmpină dificultăţi asemănătoare şi care te pot ajuta fie să conştientizezi că nu eşti singurul care trece prin asta fie vei putea afla diverse metode prin care să depăşeşti o anumită teamă.
4. Vezi care sunt radacinile fricii tale
Rezervă-ţi un moment în care să te analizezi pe tine însuţi, să înţelegi de unde porneşte teama ta. Dacă ai o teamă inexplicabilă când vezi un clovn, poate este din cauza unui film de groază pe care l-ai văzut în copilărie şi te-a marcat. Dacă ţi-e frică de înălţimi, poate este pentru că ai căzut la un moment dat dintr-un copac, sau poate ţi-e teamă să susţii o prezentare în faţa colegilor pentru că ţi s-a întâmplat la grădiniţă să uiţi un vers dintr-o poezie, la serbare. Pot fi o grămadă de lucruri din trecut care ne determină fricile, iar dacă reuşim să le identificăm, putem descoperi că nu sunt motive reale de frică.
5. Construieşte un plan B
După ce ai identificat care este cel mai rău lucru care se poate întâmpla, poţi să diminuezi sentimentul de frică prin elaborarea unui plan de rezerză. Când ai mai multe portiţe de scăpare, nici teama nu mai are acelaşi efect asupra ta.
6. Transforma-ţi frica in entuziasm
Mai ales când este vorba de frici inexplicabile, de exemplu frica de a vorbi în public sau de a suna pe cineva pentru o conversaţie despre care nu ştii ce final va avea. Viaţa ne pune în cale diverse obstacole şi odată cu ele apar şi fricile. Transformă frica într-o provocare. Gândeşte-te la senzaţia pe care o vei avea după ce vei fi depăşit momentul. Mândria că ţi-ai luat inima în dinţi şi ai făcut lucrul respectiv te va face să te simţi mai bine cu tine însuţi.
7. Imaginează-ţi ce trebuie să se întâmple pentru ca totul să fie bine
Încearcă să vezi versiunea optimistă. Foloseşte-ţi imaginaţia pentru a vizualiza lucrurile întâmplându-se aşa cum îţi doreşti, nu aşa cum îţi este teamă să nu se întâmple.
Transpune-te în situaţia în care totul iese perfect. Imaginează-ţi sentimentul de fericire din acel moment, senzaţia de libertate că ţi s-a luat o piatră de pe inimă.
Fricile nu pot fi eliminate total şi pentru totdeauna. Îşi au şi ele rolul lor în a ne face viaţa mai frumoasă. Ori de câte ori le depăşim, ne dăm seama că suntem curajoşi, că putem trece peste obstacole care iniţial ni se par de nedepăşit.