Link pagina copiat!
Eu si ceilalti – ce trebuie sa stii despre prietenii tai
20 octombrie 2015
Eu si partenerul sau partenera
22 octombrie 2015

Cei mai multi tineri nu dorm suficient fie pentru că au programe foarte încărcate fie pentru că nu reușesc să adoarmă suficient de devreme pentru a atinge necesarul de ore de somn.

În timpul somnului au loc atât în creier cât și în organism activități esențiale pentru o bună funcționare pe timpul zilei. Când nu dormi suficient arăți mai rău, te simți tot timpul într-o stare proastă și nu ești eficient în activitățile pe care le desfășori. Pe termen lung, lipsa de somn îți poate afecta rezultatele la școală dar și relația cu familia și prietenii. În același timp, starea ta de sănătate și funcționarea corectă a organismului este afectată pe termen lung.

Probabil știi deja că somnul este esențial și este important să faci tot posibilul să dormi 8-9 ore pe noapte, dar îți este dificil să reușești. Uite câteva lucruri care să te ajute să adormi mai repede, iar somnul să fie mai odihnitor.

1. Stabilește-ți un program de somn

Când organismul tău intră într-un ritm de obișnuință pentru programul de somn îți este mai ușor să adormi și să te trezești în fiecare zi la aceleași ore. Încearcă pentru o perioadă de timp să te trezești și să te pregătești de somn în același interval orar. Este important ca în programul pe care ți-l stabilești să te asiguri că reușești să te odihnești 9h/noapte.

În general, adolescenții au nevoie între 8 și 10 h de somn. Dacă adormi la 11-12 și te trezești la 7, cu siguranță nu vei reuși să îți creezi un program cu care organismul tău să se simtă confortabil.

2. Ai grijă când ațipești

E bine să dormi la amiază, atunci când poți, însă e bine să îți programezi aceste scurte sesiuni de somn astfel încât să nu interfereze cu somnul de pe timpul nopții. De aceea, nu dormii pe timpul zilei mai mult de 2h și ai grijă să nu ațipești la ore târzii, altfel îți va fi dificil să adormi la timp, în funcție de ceea ce ți-ai stabilit.

3. Stai departe de tehnologie înainte de somn

Ca să poți adormi repede, încearcă să stai departe de telefon, calculator și TV cu 2h înainte să te pui în pat. Lumina albastră din monitoare transmite creierului semnalul că trebuie să rămână treaz. De aceea, petrecând mult timp seara în fața calculatorului sau încercând să adormi stând în pat cu ochii în telefon poate să fie contraproductiv și de fapt să te țină treaz mai mult decât plănuiai.

4. Nimic nu poate înlocui somnul

Cafea, băuturi cu cofeină, energizante sau băuturi pe bază de zahăr, toate îți pot influența negativ somnul. Dacă nu ai reușit să dormi suficient într-o seară, nu încerca să recuperezi prin astfel de băuturi și mai ales, nu le consuma aproape de ora de culcare.

De asemenea, nu consuma ciocolată seara sau alte alimente care pot influența somnul.

5. Somnul nu trebuie să fie deranjat de zgomote și lumină

Ca să poți dormi bine, ai nevoie de liniște și întuneric. Înainte să te pui în pat, stinge luminile și asigură-te că este suficient de întuneric în cameră (câteodată prea multă lumină venită de afară poate să afecteze calitatea somnului).

Să te odihnești este esențial pentru creșterea ta, iar un program de somn este ceea ce ai nevoie pentru o dezvoltare sănătoasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*