Link pagina copiat!
8 lucruri pe care le poti face pentru camera ta
7 aprilie 2016
Cum inveti din greseli in loc sa te blochezi in ele
9 aprilie 2016

Responsabilitatea este o trasatura care se invata cu timpul si care se poate dezvolta diferit de la o persoana la alta. Daca vrei sa fii perceput/a drept o persoana responsabila depinzi foarte mult de alegerile pe care le faci in ceea ce priveste comportamentul tau. Cum demonstrezi responsabilitate si maturitate? Uite cateva idei:

  1. Identifica ce ai de facut in fiecare zi – cu totii avem o anumita rutina a lucrurilor pe care trebuie sa le avem facute in fiecare zi. De la periatul dintilor pana la efectuarea temelor sau a duce gunoiul de fiecare data cand e nevoie, acestea pot face parte din setul de responsabilitati zilnice care iti sunt atribuite. Facand o lista cu lucrurile pe care le ai de bifat intr-o zi, te ajuta sa te organizezi mai bine si sa te asiguri ca nu uiti nimic important din ceea ce ti-ai propus.
  2. Planifica – sunt zile in care ai mai multe lucruri de facut si zile mai libere. Cand stii ca se aduna foarte multa treaba asigura-te ca ai un program in care ai notat care sunt prioritatile, ordinea in care vei aborda fiecare lucru de facut si care sunt cele optionale. Plata unor facturi pentru acasa, cursuri de basket, teme, vizita la bunici pentru a-i ajuta cu treaba. Incearca sa le legi pe fiecare astfel incat sa iti optimizezi timpul si sa aduci la bun sfarsit cel putin lucrurile importante pe care ti le-ai propus.
  3. Foloseste-te de resursele disponibile – nu ai tot timpul la indemana toate uneltele necesare pentru a rezolva ceva. In loc sa te blochezi in “Eu nu am cum sa fac asta”, incearca sa gasesti solutii cu resursele pe care le ai sau pe care le poti imprumuta. De exemplu, daca ai de facut un proiect la scoala pentru care ai nevoie de calculator, insa tocmai s-a stricat al tau, apeleaza la un coleg sau prieten care te poate ajuta.
  4. Pastreaza-ti concentrarea – se poate intampla sa ai multe pe cap, sa te preseze timpul sau sa fii sub influenta unor emotii puternice (presiune, stres, furie, tristete), din diverse motive. Incearca sa iti pastrezi pe cat posibil concentrarea asupra a ceea ce ai de facut. Cand presiunea este prea mare, cere ajutor. Vorbeste cu cineva despre situatia prin care treci, incearca sa amani ce ai de facut sau roaga pe cineva sa te ajute astfel incat sa iti pastrezi energia pentru lucrurile pe care vrei sa le termini.
  5. Nu face promisiuni pe care nu le poti respecta – E firesc sa iti doresti sa obtii simpatia celor din jur promitand diverse lucruri pe care acestia si le doresc. Insa daca ii promiti unui prieten ca vei fi la petrecerea de ziua lui, iar in ziua respective ai promis si parintilor ca ii ajuti cu ceva treaba acasa, cu siguranta vei reusi sa superi pe cineva. Cand faci o promisiune e bine sa te asiguri ca vei reusi sa o si respecti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*