E greu sa-i faci pe parinti sa inteleaga ca ai crescut si poti sa ai grija de tine mult mai responsabil decat o faceai acum 5 ani. Daca vrei ca parintii sa aiba mai multa incredere in tine si sa te lase sa faci mai multe lucruri, invata intai ce sa faci ca sa le demonstrezi ca ai crescut si nu au motive de ingrijorare acordandu-ti mai multa libertate.
Arata-le respect – ca sa primesti respect. Pastreaza fata de parinti o atitudine politicoasa, prin care sa le arati ca vrei sa iti faci cunoscuta parerea, dar in acelasi timp asculti si punctul lor de vedere. Este foarte posibil sa nu te lase sa te duci la o anumita petrecere pentru ca nu stiu foarte multe detalii despre oamenii care vor ajunge acolo, unde se tine, sau care este planul tau de a ajunge in siguranta acasa. Daca vrei sa bata la usa inainte sa intre in camera ta e bine sa le explici ca iti doresti sa ai parte de intimitate. In loc sa tipi “Iesi afara!”, la randul tau poti sa bati la usa inainte sa intri in camera parintilor, iar acest lucru va aduce reciprocitate in relatia voastra.
Ia initiative utile – sa faci curatenie in casa, sa duci gunoiul, sa speli vasele sau sa faci cumparaturi la piata, fara sa iti ceara nimeni inainte, poate demonstra ca ai invatat deja ce inseamna sa faci diverse lucruri pentru intreaga familie, fara sa ceri altceva in schimb, lucru pe care parintii il fac deja de foarte mult timp, pentru tine.
Fii sincer/a – minciuna are picioare scurte si de cele mai multe ori, cand se afla adevarul, relatia de incredere este slabita si cu greu se reface. Raspunde cu sinceritate intrebarilor, iar parintii vor avea ocazia sa te cunoasca mai bine si sa aiba mai multa incredere in ceea ce spui.
Fii intelegator/oare – nu iti blama parintii pentru momentele in care nu reusesc sa te inteleaga si invata sa intrebi, in loc sa ceri pur si simplu. “Vreau sa imi schimb ora de venit acasa de la 11 la 12” poate fi transformat in “Iti dau mesaj cu cine ies, dar as vrea sa stau mai mult. E vreo problema daca vin la 12 acasa, in loc de 11?” sau “Da-mi bani, trebuie sa cumpar un cadou!”, poate fi inlocuit cu “E ziua Alexandrei si organizeaza o petrecere. Poti sa-mi dai suma asta sa-i cumpar un cadou? Tu ce crezi ca as putea sa-i iau?” Tine cont de opinia parintilor si cere-le parerea cand ai ocazia. Experienta mai mare de viata isi spune cuvantul de cele mai multe ori, plus ca va fi un sentiment placut si pentru ei sa se simta apreciati de copiii lor.