E greu sa te trezesti in fiecare dimineata sa te duci la scoala. E si mai greu sa ajungi la timp si sa reusesti sa faci toate lucrurile de care ai nevoie dimineata. Daca faci parte dintre cei care au nevoie de mai mult timp sa “se porneasca” dimineata, iti propunem un plan simplu care sa te ajute sa ajungi la prima ora, inaintea profesorului, fara sa ratezi pauza de Facebook de dimineata.
- Stabileste ce ai de facut dimineata – fiecare are un program propriu si un ritm de miscare diferit de al altora. Stabileste din timp ce iti propui sa faci dimineata: iti pregatesti micul dejun sau il ai gata facut? Te hotarasti de seara cu ce te imbraci sau decizi dimineata, hainele vor avea nevoie sa fie calcate? Faci dus dimineata, obisnuiesti sa te machezi? Cat timp iti ocupa fiecare activitate?
- Adauga cateva minute pentru destindere – cateva pagini din cartea preferata, verificarea noutatilor pe telefon sau un joc de cateva minute. Integreaza in programul de dimineata o activitate care iti face placere. In felul acesta vei fi mai motivat/a sa te trezesti dimineata
- Calculeaza realist cat timp ai nevoie pana sa te ridici din pat. Esti genul care se trezeste de cand a auzit alarma sau genul care da de 5 ori snooze pana deschide ochii? Ia in calcul obiceiurile tale de dimineata si cat timp iti ia de fapt de cand suna prima data alarma pana ajungi la baie.
- Creeaza o rutina care functioneaza pentru tine – dupa ce ai stabilit ce ai de facut, aranjeaza activitatile in asa fel incat sa fie cat mai usor pentru tine. Probabil ca iti va fi mai usor sa te imbraci dupa ce ai luat micul dejun. In felul asta nu va mai trebui sa-ti faci griji de schimbarea tinutei in ultimul moment, in cazul in care dai din greseala mancare pe tine.
- Fa un test – dupa ce ai stabilit la nivel teoretic rutina de dimineata, e timpul sa verifici daca functioneaza. Testeaza timp de o saptamana daca se aplica ceea ce ti-ai propus pe programul tau zilnic. Poate ai nevoie de mult timp sa mananci dimineata decat ai crezut sau nu ai luat in calcul ca trebuie sa-ti pregatesti si ghiozdanul. Fa ajustari acolo unde este nevoie si incearca, pe baza experientei, sa contruiesti un program functional.
- Fii constant/a – rutina poate ca nu este un cuvant care sa-ti placa atat de mult, insa este important sa incerci sa pastrezi acelasi ritm in fiecare dimineata. In felul acesta organismul ii va fi mai usor sa se adapteze, iar trezitul de dimineata va fi o obisnuinta, nu un chin.