Link pagina copiat!
De ce unii oameni se stresează şi alţii nu?
31 martie 2017
Cum să te simţi mai bine când treci prin momente dificile
4 aprilie 2017

Creierul in adolescenta :). FOTO: Unsplash

Mintea noastră este ca o maşină pe care este necesar să o conducem cu mare grijă.  Dacă ne gândim la cum se dezvoltă creierul în adolescenţă, putem spune că în această perioadă mintea noastră nu este doar o maşină oarecare, ci una puternică, de curse, care, dacă învăţăm să o conducem corect, ne poate duce acolo unde ne dorim-către viaţa dorită.

Aşadar, ce trebuie să ştii despre mintea ta pentru a o putea conduce cu grijă?

Nevoia de provocări și experiențe noi

În primul rând, puterea minţii este dată de o substanţă din creier pe care o numim dopamină. Ea ne face să simţim plăcere, satisfacţie, emoţie intensă, atunci când trăim anumite experienţe. În adolescenţă, creierul nostru este mai impulsiv, mai sensibil la experienţele care ne cresc nivelul acestei substanţe în creier. De aceea ne dorim să trăim tot felul de experienţe intense, să explorăm, să ne provocăm, să fim creativi etc.

Aşadar, acum este momentul să ne implicăm în cât mai multe proiecte, să descoperim ce ne place să facem, să ne dezvoltăm relaţii noi de prietenie, să încercăm mâncăruri noi, activităţi noi.

Riscurile impulsivității specifice adolescenței

Trebuie doar să fim atenţi la experienţele pe care le alegem pentru noi! Să fim conştienţi că unele experienţe care ne provoacă plăcere, emoţie etc., ne pot altera funcţionarea minţii şi ne pot scoate temporar de pe drumul spre idealurile noastre. Acest lucru se întâmplă şi datorită faptului că în această perioadă creierul nostru îşi doreşte să obţină repede lucrurile pe care le doreşte, este impulsiv, doreşte totul instant. Uneori este posibil să ne conducă el pe noi pe căi greşite, spre comportamente care ne fac rău.

Acest lucru nu înseamnă că suntem mai slabi, ci pur şi simplu creierul nostru îşi doreşte să ne controleze pentru că ştie că mai are timp să reuşească.

Vestea bună este că dacă ştim aceste lucruri, putem să ne facem strategii de a rezista voit la deciziile impulsive şi de a conduce maşina minţii spre experienţe cu adevărat pozitive pentru noi şi pentru ce ne dorim.

Iată câteva strategii prin care ne putem face mintea mai puternică :

  • Când avem tendinţa de a acţiona rapid, poate sub influenţa emoţiilor, ne oprim şi ne dăm voie să ne gândim la câteva alternative, la consecinţe, la situaţie etc.
  • Când avem tendinţa de a răspunde impulsiv la un mesaj, la o postare pe Facebook etc. , ne oprim, ne luăm câteva minute şi ne gândim dacă răspunsul nostru ne va ajuta sau ne va crea mai multe probleme.
  • Când trebuie să luăm o decizie importantă, identificăm ce consecinţe va avea ea pentru viitorul nostru.

Dacă reuşim să fim conştienţi de cum funcţionează mintea noastră, putem să ne bucurăm la maximum de cea mai frumoasă şi mai intensă perioadă a vieţii noastre- putem să explorăm, să ne dezvoltăm prin experienţe noi şi fascinante.

Daniela Dumulescu, psiholog la Centrul de Resurse pentru Adolescenți din Cluj-Napoca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*