Link pagina copiat!
Cum sa faci fata unei atitudini critice
20 februarie 2016
Cum sa-ti gasesti stilul de invatare potrivit
24 februarie 2016

Cel mai probabil vorbești cu prietenii mai mult decât cu părinții. Diferența de vârstă își spune cuvântul și ți-e mai ușor să împărtășești diverse lucruri cu cineva care ți-e mai apropiat ca vârstă și preocupări. Chiar și atunci când tu și părinții aveți o relație foarte bună, preferi să ții anumit lucruri doar pentru tine.

Cu toate astea, oricine are nevoie din când în când de sfatul unui părinte, susținere sau ajutor. Ca să-ți fie mai ușor să păstrezi o relație bună și o comunicare fără dificultăți, te invităm să descoperi câteva lucruri pe care le poți pune în aplicare începând de azi.

Vorbiți zilnic despre lucruri mărunte – cu cât faci asta mai des, cu atât îți este mai ușor. Conversațiile, chiar și despre animalul de companie al familiei, ce ai mai făcut la școala sau opiniile voastre la cele mai recente știri din presă, vă ajută să creați o legătură mai puternică. Astfel, părinții se vor simți implicați în viața ta, iar ție îți va fi mai ușor să deschizi un dialog când trebuie discutate lucruri mai serioase.

Când aveți de discutat lucruri mai dificil de abordat (o notă mică, o problemă pe care nu știi cum s-o rezolvi, obținerea permisiunii pentru a merge la o petrecere etc.) poți să te pregătești cu următoarele lucruri.

Înainte să deschizi dialogul, gândește-te ce îți dorești să obții din conversație ca să știi cum începi discuția. Încearcă să identifici ce simți, astfel încât să transmiți cât mai clar ceea ce ai de spus. ”Vreau să-ți spun ceva, dar mi-e teamă că te voi supăra.”, ”Trebuie să-ți spun ceva, dar e un subiect care mă face să mă simt jenat.”, ”Am făcut ceva, de care trebuie să-ți spun, dar mi-e teamă de cum o să reacționezi.” etc.

Alege un moment potrivit – părinții au propriile probleme și vulnerabilăți, pe care e posibil să nu le cunoști în totalitate. Ca să obții toată atenția și grija de care ai nevoie, asigură-te că alegi un moment potrivit și pentru ei, înainte să începi o discuție importantă.

Alege sinceritatea, chiar și când e dificil – Când încerci să ascunzi lucruri sau spui adevărul doar pe jumătate, ai toate șansele să fii descoperit/ă, iar acest lucru să se întoarcă împotriva ta. Dacă vrei ca părinții să aibă încredere în tine, asigură-te că îi respecți spunându-le adevărul.

Arată-le respect – pentru că au mai multă exeperiență de viață și în anumite privințe, știu mai multe lucruri decât tine. Plus că, un adult are mai multă încredere în cineva care știe să se poarte și dovedește maturitate în comportament și atitudine. Dacă începi să țipi, să dai din picioare sau să vorbești urât, cu siguranță nu faci decât să îngreunezi dialogul și să slăbești relația creată.

Când problemele tale nu-și găsesc rezolvarea într-o discuție cu părinții, ia în considerare varianta în care să vorbești cu un alt adult (un profesor, medicul de familie, o rudă cu care te înțelegi bine). Alege o persoană care să te asculte, să înțeleagă, să te încurajeze și care să se preocupe de ceea ce îi spui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*