Te-ai întrebat vreodată de ce nu reușești să reții suficiente informații atunci când citești lecțiile din manual, cărțile pentru Limba și Literatura română etc.? Probabil pentru că folosești tehnici greșite de citit.
Iată câteva idei care te-ar putea ajuta să citești mai eficient:
- Alocă suficient timp pentru citit. În medie, un elev petrece 5 minute pentru a citi o pagină. Înmulțește 5 minute cu numărul total de pagini pentru a obține timpul total necesar pentru a parcurge textul.
- Citește aproximativ 10 pagini și apoi ia o pauză.
- Începe prin a citi titlurile și subtitulurile secțiunii. Dacă acestea lipsesc, citește prima idee a fiecărui paragraf, uită-te peste fotografii, grafice etc., citește întrebările aferente secțiunii. Gândește-te la ceea ce ai văzut și încearcă să răspunzi la următoarele întrebări: Care e principalul subiect al secțiunii? Ce ai învățat până acum despre acest subiect? (la școală, acasă, pe internet etc.).
- Începe să citești fără a sublinia la prima lectură. De ce? Deoarece acest lucru diminuează înțelegerea și atenția asupra textului. De asemenea, la prima lectură nu știi care sunt informațiile importante. Așadar, citește un praragraf și apoi revino asupra lui, recitește și subliniază.
- La finalul lecturii paragrafului, formulează o întrebare din text (ex. Între ce ani a avut loc Primul Război Mondial? La ce se referă fotosinteza?). Repetă procesul pentru fiecare paragraph.
- Când termini de citit cele 10 pagini propuse (sau mai puțin, în funcție de caz), revino asupra întrebărilor și încearcă să răspunzi la ele.
- Scrie în caiet un scurt rezumat al informațiilor citite.
- Notează termenii sau informațiile pe care nu le înțelegi. La următoarea oră pentru disciplina respective, roagă profesorul să îți explice.
Daniela Dumulescu, psiholog Centrul de Resurse pentru Adolescenți Cluj-Napoca