Link pagina copiat!
A inceput Festivalul George Enescu
31 august 2015
4 filme care vorbesc altfel despre ecologie
1 septembrie 2015

Ne plac căștile pentru că putem să le luam oriunde cu noi și putem să  ascultăm muzica preferată la o calitate bună. Sunt utile când vrem să ne deconectăm de ceea ce se întâmplă în jurul nostru, fără să fie nevoie să plecăm undeva anume.

Totuși sunt câteva lucruri esențiale pe care trebuie să le luăm în considerare dacă vrem să ne bucurăm de simțul auzului până la adânci bătrânețe.

Căștile pot afecta auzul
Vorbim aici de volumul la care asculți muzica. Simțul auzului se deteriorează în funcție de cât de tare este volumul la care ascultăm muzica și cât de mult te expui zgomotului.

Cu cât mai mult asculți muzica tare, cu atât mai repede îți pierzi sensibilitatea auditivă, ajungând până la pierderea auzului.

Decibeli și siguranța auzului
Intensitatea sunetului este măsurată în decibeli (dB). Un studiu al OMS (Organizația Mondiala a Sănătății) spune că 85 decibeli este maximul de suportat timp de 8h. Creștem numărul decibelilor, scădem durata expunerii la zgomot. Astfel că, dacă ne expunem urechile la sunete care au peste 100 decibeli, nu ne expunem mai mult de 15 minute. 

Cele mai multe dispozitive audio emit sunete in intervalul 75 – 136 dB. Utilizatorii obișnuiesc să seteze volumul între 75 si 105 dB. Cluburile de noapte și barurile obișnuiesc să pună muzică la un volum de 104 – 112 decibeli. La concerte volumul poate să fie mult mai mare. Dacă obișnuiești să te expui frecvent la peste 85 dB poți avea parte de probleme cu auzul.

Cum afectează suntele simțul auzului
Urechea este formată din trei părți distincte pentru a procesa sunetele: urechea externă, medie și internă. O parte din urechea internă se numeste cochilie și conține niște celule senzoriale foarte sensibile (cili) care transmit vibrațiile sunetului către creier. Zgomotul puternic le deteriorează. Când se întâmplă asta, cochilia nu mai trimite mesajul sunetului către creier. Pentru că cilii nu se pot regenera, în timp, auzul se deteriorează din ce în ce mai mult, fără posibilitea de a-l reupera. De aceea trebuie să ne protejăm urechile cât putem de mult.

Cum îți protejezi auzul fără să renunți la muzica preferată:

1. Ascultă muzică la un volum rezonabil (mai puțin de 85dB). Dacă cineva trebuie să ridice tonul pentru a-l auzi, înseamnă că muzica este dată prea tare. Dacă ești cu căștile pe urechi, ține volumul la maximum 60%.

2. Folosește căști care reduc zgomotul exterior. Acestea te ajută să auzi muzica la un volum rezonabil, fără să auzi în același timp mașini, oameni care vorbesc lângă tine și alte zgomote de fond.

3. Foloșeste dopuri de ureche. Dacă te duci des la concerte sau în cluburi de noapte, asigură-te că urechile tale sunt protejate de dopuri care să limiteze sunetul foarte puternic.concert

4. Fă pauze periodice de la zgomot puternic. Dacă ești într-un bar, sau într-un club ieși la intervale regulate undeva unde să fie liniște, astfel încât durata de expunere la zgomot să nu fie prea mare.

5. Limitează timpul pe care îl petreci ascultând muzică la căști. Dacă reușești să limitezi timpul de stat cu căștile pe urechi la nu mai mult de o oră pe zi, auzul va avea timp să se refacă.

E important să știm care sunt riscurile la care ne supunem când ascultăm muzică să putem să luăm din timp măsuri de siguranță, care să ne protejeze pe termen mediu și lung.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*