După ce am discutat despre situațiile în care o stimă de sine prea ridicată poate fi periculoasă, în acest articol vorbim despre ce înseamnă o stimă de sine sănătoasă. Pe scurt, aceasta implică o evaluare optimă și realistă a ceea ce suntem.
Iată câteva recomandări pentru o stimă de sine sănătoasă:
- Raportează-te mereu la realitate – evaluează-ți onest performanța și comportamentele, având în minte ideea că tu ești valoros ca persoană prin ceea ce ești.
- Cunoaște-ți punctele forte și slăbiciunile. Orice om are atât calități, cât și defecte. Este imposibil să fii cel mai bun mereu.
- Provoacă-te să ieși din zona de confort și să înveți din eșecuri.
- Acceptă-te necondiționat și acceptă-i necondiționat pe ceilalți. Fiecare om este demn de a fi acceptat pentru ceea ce este.
- Evită comparațiile cu ceilalți. Concentrează-te pe felul în care te dezvolți în raport cu tine însuți, cum crești de la un moment la altul, în loc să te compari cu performanțele celorlalți.
- Setează așteptări realiste de la tine. Nu pune standarde prea scăzute sau prea ridicate pentru propriul comportament. Acestea te pot demotiva sau, din contra, îți pot oferi o imagine falsă despre cine ești.
Stima de sine este în mare parte ceea ce ajungem să credem despre noi înșine în raport cu experiențele noastre. De aceea, este extrem de important să avem grijă de maniera în care internalizăm aceste experiențe.
Daniela Dumulescu, Psiholog la Centrul de Resurse pentru Adolescenți, Cluj-Napoca