Link pagina copiat!
Lucruri interesante despre râs
16 august 2017
De ce gândim cu inima?
20 august 2017

Te-ai întrebat vreodată dacă zâmbetul te face fericit sau fericirea te face să zâmbești? Această întrebare și-au adresat-o o serie de cercetători în psihologie.

Astfel, a apărut ipoteza feedback-ului facial, o teorie care spune că expresiile faciale nu sunt doar rezultatul emoțiilor pe care le trăim, ci mai mult, ele au puterea de a ne influența emoțiile și felul în care le trăim. Cu alte cuvinte, dacă zâmbim, este foare probabil să începem să ne simțim mai bine. În același timp, există cercetători care susțin că dacă nu exprimăm facial emoțiile pe care le trăim, se pare că acestea scad în intensitate.

Cum s-a ajuns la concluziile acestea? În 1988, cercetătorii Strack, Martin, și Stepper au realizat un experiment interesant. Participanților la experiment li s-a spus că scopul acestuia este de a determina dificultatea unei sarcini în care va trebui să își utilizeze mâinile. La final, aceștia au fost rugați să țină un creion în gură: o parte dintre ei în poziție verticală (expresie facială similară cu cea care apare când suntem triști), iar cealaltă în poziție orizontală (expresie facială  similară cu cea care apare când zâmbim). Ulterior, toți participanții au urmărit un desen animat scurt și au completat un chestionar despre cât de bine s-au simțit și cât de amuzant a fost desenul animat urmărit. Participanții care au simulat expresia zâmbet în exercițiul cu creionul au fost cei care au spus că s-au simțit mult mai bine și mult mai amuzați decât ceilalți.

 

Concluzia: aunci când vrei să te simți mai fericit, pur și simplu zâmbește!

 

Daniela Dumulescu, psiholog, Centrul de Resurse pentru Adolescenți, Cluj-Napoca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*