Link pagina copiat!
Totul despre cumpărăturile online și luna reducerilor
17 noiembrie 2017
Care este legătura dintre mâncat și emoții
19 noiembrie 2017

Te-ai gândit vreodată că există multe situații în care acționăm în baza unor predicții care se adeveresc deoarece noi le considerăm adevărate de la început? Chiar dacă pare ceva inexplicabil faptul că ni se întâmplă ceea ce gândim, de fapt nu este nimic mistic în acest fenomen.

Cercetătorii în psihologie au denumit acest fenomen profeție auto-îndeplinită. Explicația acestui fenomen este aceea că așteptările noastre cu privire la ce se poate întâmpla într-o anumită situație ne modifică acțiunile în acord cu acestea, ceea ce schimbă și percepțiile celorlalți despre noi. Așadar, ceilalți se vor comporta conform așteptărilor noastre pentru că noi ne comportăm astfel. Mai mult, acest lucru ne face să ajungem din nou la concluzia de la care am pornit, iar procesul se reia.

Spre exemplu, să spunem că merg la o petrecere unde nu cunosc multă lume. Dacă eu voi crede că nu voi face o impresie bună și mă voi îngrijora că nimeni nu va vorbi cu mine, probabil voi ajunge la petrecere și mă voi comporta ciudat, temător, evitant. Astfel, probabil ceilalți vor interacționa cu mine mai puțin, fără entuziasm sau mă vor ignora. Acest lucru îmi va întări ideea că nu mă pricep să relaționez cu oameni noi. Pe e altă parte, dacă voi porni de la ideea că mă descurc să îmi fac prieteni noi, probabil acest lucru se va confirma.

Așadar, ceea ce auzim frecvent în filme – “fake it ‘til you make it” – se poate dovedi un sfat util.

Care sunt gândurile de tip profeție autoîndeplinită care apar în viața voastră? Care vă ajută și care vă împiedică să vă atingeți scopurile? Reflectați la asta.

Daniela Dumulescu, psiholog la Centrul de Resurse pentru Adolescenți, Cluj-Napoca

Adolescenteen
Adolescenteen
Scopul platformei online este de a ajuta adolescentii cu informatii utile si de specialitate, facilita interactionarea in vederea obtinerii unor raspunsuri care sa ii ajute in rezolvarea diverselor probleme sau sustinere pentru a depasi situatii dificile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*