Link pagina copiat!
Cum ne putem dezvolta o stimă de sine sănătoasă
30 noiembrie 2017
STUDIU București, capitala europeană cu cei mai mulți adolescenți care fumează zilnic
3 decembrie 2017

Încrederea în propria eficienţă reprezintă un factor important în obţinerea de succese şi pare a confirma zicala „Dacă crezi că vei reuşi, atunci vei reuşi”. Această încredere că vei reuși are la bază experiențe anterioare pozitive și/sau feedback pozitiv.

Spre exemplu, dacă profesorii oferă elevilor feedback pozitiv asupra reușitelor lor, îi ajută pe aceștia să își dezvolte sentimentul eficienței proprii. Astfel, elevii pot fi învăţaţi să-şi aprecieze succesele ca rezultat al efortului propriu („Am reuşit pentru că am învăţat mult”) sau al propriilor capacităţi („Am reuşit pentru că sunt capabil”) şi să evite să pună succesele lor pe seama norocului, a întâmplării, destinului ori a facilităţii situaţiei.

Simplul fapt de a avea un feed- back asupra unei activităţi este esenţial pentru motivaţia noastră. Mai mult, dacă noi considerăm că stă în puterea noastră să schimbăm situația, acest lucru ne ajută să ne mobilizăm și să reușim. Spre exemplu, dacă tu consideri că dacă vei munci mai mult, vei putea schimba rezultatele obținute, ceea ce înseamnă că tu consideri că stă în puterea ta să modifici ce se întâmplă, ca atare vei încerca. De asemenea, dacă observi că prietenii tăi reușesc în diferite activități, este foarte probabil să consideri că și tu vei reuși, deci își va crește sentimentul de autoeficiență.

Daniela Dumulescu, Psiholog la Centrul de Resurse pentru Adolescenți, Cluj-Napoca

Adolescenteen
Adolescenteen
Scopul platformei online este de a ajuta adolescentii cu informatii utile si de specialitate, facilita interactionarea in vederea obtinerii unor raspunsuri care sa ii ajute in rezolvarea diverselor probleme sau sustinere pentru a depasi situatii dificile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*