Link pagina copiat!
Gânduri toxice care îți afectează calitatea vieții
4 septembrie 2017
Cum ne comportăm cu o persoană certăreață?
4 septembrie 2017

Te-ai întrebat vreodată cum ar trebui să te comporți cu cei dragi atunci când aceștia au probleme, au trecut prin experiențe neplăcute,  etc. Iată câteva sugestii care să te ajute să fii suportiv pentru cei din jurul tău:

  • Fii disponibil pentru momentele în care persoana va dori să discute cu tine. Transmite-i persoanei că ești acolo pentru ea, oricând are nevoie de un prieten. Nu o sufoca, însă, cu sfaturi pe care nu le solicită sau cu dorința excesivă de a petrece timp cu ea. Oferă-i spațiu să se confrunte cu problemele pe care le are, iar tu fii acolo la nevoie- un fel de plasă de siguranță emoțională.
  • Arată-i afecțiune și susținere emoțională. Uneori, (mai ales în situațiile în care problema nu poate fi rezolvată imediat) este suficient ca în momentele dificile să știm că există oameni apropiați cărora le pasă de noi, care ne iubesc și ne doresc binele.
  • Programează diferite activități pe care să le realizezi cu persoana în cauză. Realizarea unor activități plăcute cu cineva drag o va ajuta să își distragă atenția de la situația problematică.
  • Demonstrează că ești un prieten de încredere. Acest lucru presupune empatie față de problemele celuilalt, păstrarea doar pentru tine a problemelor împărtășite, identificarea împreună a unor posibile soluții etc.

 

Daniela Dumulescu, psiholog,  Centrul de Resurse pentru Adolescenți, Cluj-Napoca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*