Indiferent că a fost o relaţie de 1 lună sau 1 an, despărţirile sunt întotdeauna dureroase şi poate dura până să te simţi din nou bine în pielea ta. Nu există o formulă magică secretă care să îţi garanteze că te vei simţi mai bine instant, dar sunt câteva lucruri care te vor ajuta să îţi revii mai repede.
1. Acordă-ţi timp pentru suferinţă
E perfect în regulă să nu te simţi bine o perioadă de timp, după ce ai primit o respingere. În funcţie de cât de importantă este pentru tine, cu atât mai mare va fi şi perioada în care nu vei fi tocmai OK.
Încearcă să analizezi puţin situaţia şi să încerci să înţelegi de ce s-a întâmplat acest lucru. Trebuie să ştii de la bun început că oamenii au perspective diferite asupra realităţii, iar ceea ce se întâmplă nu este neapărat pentru că ai făcut ceva greşit, ci poate fi şi din cauza unor puncte de vedere foarte diferite în privinţa unor lucruri.
2. Scrie despre asta
Să scrii despre o experienţă neplăcută poate fi o variantă prin care să te calmezi şi să reuşeşti să înţelegi mai bine ce s-a întâmplat. Îţi oferă un timp de reflecţie, te ajută să te aduni un pic şi să îţi organizezi gândurile.
Dacă nu obişnuieşti să scrii din când în când într-un jurnal, îţi poţi înşira ideile pe câteva foi, pe care le poţi păstra sau le poţi distruge, după cum doreşti.
3. Vorbeşte cu cineva în care ai încredere
Nu ignora sfatul cuiva care te cunoaşte şi în care ai încredere. Fie că e vorba de un prieten apropiat, părinţi, fraţi sau surori, e bine să vorbeşti cu cineva despre ceea ce s-a întâmplat. Cel mai probabil şi ei au trecut prin asta la un moment dat. Dacă persoana căreia îi povesteşti te cunoaşte, îţi va putea oferi şi un sfat adaptat ţie şi felului tău de a fi şi de a înţelege lucurile.
Dacă vrei şi sfatul unui psiholog, poţi lasa pe forumul adolescenţilor un mesaj, suntem aici pentru tine. Îţi poţi crea cont cu o poreclă simpatică, dacă vrei să rămâi anonim.
4. Nu ceda impulsului iniţial de a te izola
E greu să faci faţă unui refuz, iar primul instinct pe care îl ai este să te ţii departe de prieteni, cunoştinţe şi viaţă socială. Ceea ce poate fi în regulă, aşa cum spuneam la punctul 1, însă trebuie să ştii când e momentul să revii la normal. După ce ţi-ai rezervat acel timp pentru suferinţă, e momentul să mergi mai departe şi să îţi reiei viaţa cât mai firesc cu putinţă.
Nu o să fie uşor, dar e nevoie să faci acei paşi: să ieşi la plimbare, distracţie şi să nu îi eviţi pe cei din jur
5. Invaţă din experienţă şi evoluează
E bine să conştientizezi că o respingere poate însemna progres pentru tine. Înseamnă o experienţă din care ai de învăţat. În viitor vei ştii mai bine cum să reacţionezi şi ce poţi face pentru ca lucrurile să meargă mai bine. Atâta vreme cât foloseşti acest lucru în favoarea ta, înseamnă că ai câştigat, chiar dacă efectele o sa le vezi abia după mai mult timp.
6. Nu-ţi fie frică să încerci din nou
Având în vedere cât de dureroase pot fi respingerile, este perfect normal să nu-ţi mai doreşti să treci prin aşa ceva. Doar că acum ai deja ceva în plus, ştii la ce să te aştepţi, sentimentul nu va mai fi la fel de puternic.
Trebuie să ai curajul să mergi mai departe. Inevitabil, în viaţă, ne lovim de astfel de lucruri, iar respingerile nu sunt doar la nivelul relaţiilor romantice, ci se pot întâmpla şi între prieteni sau la şcoală în diverse forme.
Ţine capul sus şi treci peste aceste momente dificile cu răbdare. La capătul lor vei descoperi că te-ai schimbat, că experiența te-a făcut o persoană mai înțeleaptă și, de ce nu, poate chiar mai atractivă!