Link pagina copiat!
Cum iti dai seama daca relatia ta iti face mai mult rau decat bine
15 iulie 2016
“Ma simt nasol azi”
18 iulie 2016

Vorbim de presiunea grupului atunci cand persoanele de aceeasi varsta influenteaza semnificativ convingerile, atitudinile si comportamentele altor persoane. Adolescenta este una dintre perioadele in care presiunea grupului este, poate, cea mai semnificativa.

Nevoia adolescentilor de a apartine, de a fi apreciati si recunoscuti ca membri ai unui grup ii face vulnerabili la presiunea exercitata de ceilalti membri de a-si schimba atitudinea, valorile sau comportamentele astfel incat sa se conformeze normelor grupului. (“Situatia adolescentilor din Romania” Bucuresti, septembrie 2013).

Din nefericire, presiunea grupului se manifesta de cele mai multe ori negativ, determinand absentarea sau abandonarea scolii, consum de alcool sau alte substante, implicarea in acte deviante.

Sigur ca nu putem uita faptul ca un grup de prieteni, de egali poate avea si o influenta pozitiva, manifestata prin participarea la activitati scolare si extrascolare, sustinerea in atingerea scopurilor personale.

Adolescentii pot sa-si dezvolte treptat abilitatea de a face fata presiunii grupului, atunci cand aceasta se exercita in sens negativ.

Este important sa analizam situatiile in care simtim presiune din partea celorlalți si sa ne adresam o serie de intrebari: Unde sunt? Cu cine sunt? Ce fac prietenii sau colegii mei? Ce simt eu in legatura cu ceea ce se intampla? Ce as dori sa fac daca nu as fi cu ei?

Abia dupa ce obtinem raspunsul la aceste intrebari putem adopta un anumit comportament sau nu. Cand actionam intr-un fel sau altul e bine sa avem in vedere daca decizia luata ne afecteaza starea de sanatatea sau daca am putea avea probleme cu cei din jur.

Orice decizie am lua este foarte important sa fie proprie, sa ne apartina. Asta inseamna sa o luam in functie de ceea ce simtim ca e bine pentru noi si in functie de efectele sale aupra respectului de sine.

Si daca intr-o anumita situatie, in care prietenii nostri ne invita, de exemplu, sa bem o bere …”ca e doar una”, sau sa fumam o tigara, “pentru ca toata lumea o face, si suntem cool”, iar raspunsul nostru este nu, putem sa o exprimam in mai multe feluri:

  • ”NU, multumesc!”
  • “NU sunt interesat!”
  • “Am altceva de facut!”

Daca insista, putem spune:

  • “Nu, te rog nu mai incerca!”
  • “Am spus deja nu!”
  • “Trebuie sa plec!”

Fiecare este raspunzator de propria persoana, iar deciziile de a face un anumit lucru sau nu, trebuie sa ne apartina.

Elena Popescu, psiholog Centrul de Resurse pentru Adolescenti Constanta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*