„Hai şi tu! Toţi chiulim de la matematică. Cine are chef să dea testul ăla? Mai bine mergem să ne plimbăm şi să mâncăm ceva. Să plecăm!” spune cel mai şmecher băiat din clasă. Tu ce faci? Alegi ce ştii că e bine şi mergi la ora de matematică să dai testul sau cedezi şi te duci cu ei?
O dată cu înaintarea în vârstă te vei confrunta cu decizii din ce în ce mai dificile. În unele situaţii nu putem vorbi despre un răspuns corect sau greşit, de exemplu: oare să joc fotbal sau tenis? Alte decizii, însă, implică probleme morale destul de serioase, cum ar fi: să chiuleşti sau nu de la ore, să încerci să fumezi, să consumi alcool sau să-ţi minţi părinții.
Luarea deciziilor pe cont propriu este destul de grea în general, însă atunci când alţii intervin și încearcă să te preseze într-un fel sau altul, devine şi mai greu. Atunci când colegii sau prietenii de vârstă apropiată încearcă să-ţi influențeze modul în care acționezi pentru a te determina să faci ceea ce nu vrei, vorbim de presiunea de grup. Cu ea ne confruntam de fapt cu toţii, inclusiv adulții. Aşa că îţi propunem să vorbim despre modul în care îi poţi face faţă.
Ce este presiunea grupului
Colegii îţi influențează viața fără să-ţi dai seama, doar petrecând mult timp împreună. Tu înveţi de la ei anumite lucruri, iar ei învaţă de la tine. Face parte din natura umană să-i observăm pe cei de lângă noi şi să învăţăm unii de la alţii.
Se poate ca influenţa anturajului să fie pozitivă. De exemplu, poate cineva ţi-a arătat o modalitate ușoară de a-ţi aminti o formuă la fizică sau o înlănţuire de evenimente istorice; ori poate un coechipier te-a învățat la fotbal un truc interesant cu mingea. Poate admiri un prieten care e mereu bun la sport şi încerci să fii ca el. Poate ai reuşit să le captezi interesul celorlalţi din grupul tău de prieteni în legatură cu noua ta carte preferată şi acum o citesc cu toţii. Acestea sunt exemple ale modului în care colegii se influențeaza pozitiv în fiecare zi.
Uneori însă influenţa poate fi negativă. De exemplu, câţiva colegi de şcoală pot încerca să te convingă să chiuleşti de la ore cu ei, un coechipier de fotbal să fii agresiv cu ceilalţi sau să nu le pasezi mingea deloc, iar un vecin poate vrea să te convingă să furaţi împreună ceva dintr-un magazin.
De ce aleg oamenii să cedeze presiunii de grup?
Unii cedează presiunii anturajului pentru că vor să fie agreaţi de ceilalţi, să se potrivească cu grupul, sau din teama ca ceilalţi să nu râdă de ei deoarece nu se conformează grupului. Alţii o fac din curiozitatea de a face ceva nou pe care alţii nu-l fac. Iar ideea că “toata lumea o face” îi poate influenţa pe unii adolescenţi să lase deoparte raţionamentul personal mai bun sau chiar bunul simţ.
Cum să ignori presiunea de grup:
Deşi este greu uneori să fii singurul care spune „nu” presiunii grupului, nu este totuşi imposibil. Acordând atenție propriilor sentimente şi convingeri despre ce este bine sau rău îţi vei da seama care este lucrul pe care trebuie să-l faci de fapt. Forţa interioară şi încrederea în tine te vor ajuta să rămâi ferm şi să rezişti să faci altceva când tu ştii mai bine decât ceilalţi ce este corect.
În felul ăsta vei încuraja cel puţin încă o persoană din grup să ţi se alăture şi să spună “nu”. Lucru care va diminua considerabil presiunea grupului şi va fi mult mai uşor de rezistat. E minunat să ai prieteni cu aceleaşi valori ca ale tale care te vor susţine când nu vrei să faci ceva rău.
Probabil ai primit deja de la un părinte sau profesor sfatul de a-ţi alege prietenii cu înţelepciune. Ei bine, presiunea grupului este motivul principal pentru care se spune acest lucru. Dacă-ţi alegi prieteni care nu consumă droguri, nu chiulesc, nu fumează şi nu-şi mint părinții, atunci probabil că nici tu nu vei face aceste lucruri chiar dacă alţii din jur o fac. Încearcă să ajuţi un prieten căruia îi este greu să reziste presiunii de grup. E foarte încurajator pentru cineva să i te alături spunând un simplu “îţi sunt alături, hai să mergem”.
Chiar dacă te confrunţi cu presiunea de grup când ești singur, sunt lucruri pe care le poți face. Poți sta pur și simplu departe de colegii care te presează să faci lucruri despre care ştii că sunt greșite. Ai posibilitatea să le spui „nu” şi să pleci de lângă ei. Este mai bine chiar să-ţi găseşti alți prieteni sau să-ţi alegi colegi diferiţi cu care să-ţi petreci timpul.
Dacă te confrunţi în continuare cu presiunea grupului şi îţi este greu sa-i faci faţă, vorbeşte cu cineva în care ai încredere. Nu te simţii vinovat dacă ai facut o greşeală sau mai multe. Vorbind cu un părinte, un profesor sau cu consilierul şcolar te va ajuta să te simţi mai bine şi să fii pregătit pentru urmatoarea dată în care te vei confrunta cu presiunea celorlalţi.
Puterea încurajării de grup
Aşa cum spuneam, presiunea de grup nu este întotdeauna un lucru rău. De exemplu, presiunea pozitivă de grup poate fi folosită pentru a-i convinge pe bătăuşi să se poarte mai bine cu ceilalţi. Dacă se adună împreună suficient de mulţi colegi ei se pot convinge reciproc să facă alegerile corecte, schimbând atitudinea negativă a unora. Acesta este motivul pentru care este bine să-ţi menţii întotdeauna ideile bune şi să nu-ţi fie teamă să le exprimi.