Link pagina copiat!
Ce este abuzul emoțional și cum îl recunoaștem
10 octombrie 2017
10 semne ale dependenței de Internet
15 octombrie 2017

Fiecare dintre noi trebuie să învețe să stabilească limite sănătoase în relațiile cu ceilalți pentru a evita situațiile de agresivitate, de abuz emotional sau stările negative. Ce este important să știm despre limite în interacțiunea cu ceilalți:

  • Ne protejează în fața posibilelor abuzuri din partea celorlalți, deoarece limitele comunică acestora regulile de interacțiune cu noi.
  • Reflectă controlul pe care noi îl avem asupra alegerilor noastre și arată celorlalți ce înseamnă pentru noi să fim valorizați, respectați și liberi.
  • În orice tip de relație trebuie să fim respectați, iar respectul se transmite prin limite sănătoase în relații.

Este important să cunoaștem care sunt limitele care ne aduc confortul în relații și să le comunicăm clar celorlalți. Fiecare tip de relație are limitele ei (ex. prieteniile, relațiile cu părinții, relațiile cu iubitul/iubita).

Cum identificăm limita dintre comportamentele pe care le acceptăm și cele pe care nu le acceptăm la ceilalți?

Pentru început, amintește-ți o situație în care consideri că ai fost tratat fără respect. Identifică ce anume te-a supărat atât de tare în ceea ce a făcut cealaltă persoană și de ce consideri astfel. Mai departe, fă o listă cu lucrurile pe care le consideri importante în astfel de situații. Pornind de la acestea, scrie ce anume te-ar face să te simți extrem de nefericit(ă) în comportamentul celorlalți. Mai concret, cum ar trebui să se comporte ei astfel încât să nu respecte ceea ce este important pentru tine. Acestea sunt limitele personale în situațiile/relațiile tale.

Cum comunici celorlalți aceste limite?

Este recomandat să:

  • Le comunici la începutul relației, când lucrurile merg bine .
  • Comunică-i celuilalt că acestea sunt nevoi importante pentru tine și explică-i de ce sunt importante. De exemplu: În relațiile mele de prietenie onestitatea este foarte importantă pentru că înseamnă că amândoi suntem integri și egali.
  • Dacă fiecare împărtășește limitele și valorile personale cu celălalt, atunci respectul și încrederea reciproce în relație cresc.

 

Daniela Dumulescu, psiholog la Centrul de Resurse pentru Adolescenți, Cluj-Napoca

Adolescenteen
Adolescenteen
Scopul platformei online este de a ajuta adolescentii cu informatii utile si de specialitate, facilita interactionarea in vederea obtinerii unor raspunsuri care sa ii ajute in rezolvarea diverselor probleme sau sustinere pentru a depasi situatii dificile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*