Link pagina copiat!
EXERCIȚIU: Cum să avem gânduri sănătoase?
28 aprilie 2017
In vizită la Betty Ice
28 aprilie 2017

Te-ai întrebat vreodată de ce nu reuşim să comunicăm cu ceilalţi fără conflicte, de ce nu reuşim să ne înţelegem argumentele, ori să rămânem concentraţi pe a găsi soluţia cea mai bună?

În mare parte, ne este dificil să comunicăm eficient pentru că nu ne asumăm responsabilitatea pentru emoţiile şi comportamentele noastre, ci i îi blamăm pe ceilalţi excesiv.

O tehnică potrivită pentru a începe să construim o comunicare autentică şi eficientă ar fi să transmitem ceea ce ne supără, fără să învinovăţim persoana cealaltă. Acest tip de transmitere a mesajului se numeşte comunicare de tip eu.

Spre exemplu, atunci când cineva ne supără că nu ne sună, de obicei îi spunem: Tu nu suni niciodată. Nici măcar nu îţi pasă. Acest mesaj nu este unul potrivit deoarece este centrat asupra învinovăţirii celuilalt şi îl face să devină defensiv.

O manieră mai potrivită de a transmite mesajul ar fi: Mă simt rănit atunci când uiţi să suni, deoarece am impresia că nu îţi pasă. Acest mesaj este mai puţin ameninţător pentru celălalt, îl face să înţeleagă felul în care văd eu problema.

De asemenea, e recomandat să evităm cuvinte precum niciodată, întotdeauna, sau atacuri la persoană întotdeauna eşti nesimţit etc. Niciodată nu-ţi pasă.

Aşadar, atunci când ne dorim să transmitem un mesaj eficient, putem urmări schema următoare:

Mă simt…………….atunci când tu (comportamentul care te deranjează la altă persoană)………….. deoarece (consecinţa)………………… .

Nu uita că a comunica eficient înseamnă a depăşi barierele dintre noi şi ceilalţi şi a păstra o relaţie deschisă!

 

Daniela Dumulescu, psiholog la Centrul de Resurse pentru Adolescenți din Cluj-Napoca

Adolescenteen
Adolescenteen
Scopul platformei online este de a ajuta adolescentii cu informatii utile si de specialitate, facilita interactionarea in vederea obtinerii unor raspunsuri care sa ii ajute in rezolvarea diverselor probleme sau sustinere pentru a depasi situatii dificile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*