Link pagina copiat!
Atelier de creații handmade la Cluj-Napoca
26 septembrie 2017
Prietenii și prieteniile * Cum să-mi aleg prietenii? (I)
27 septembrie 2017

Comunicarea eficientă presupune mai mult decât vorbitul în fața unui public. Limbajul corporal sau nonverbal joacă, de asemenea, un rol foarte important în comunicare. Adesea nu contează doar ceea ce spunem, ci și cum reușim să transmitem ceea ce vrem să spunem.

Câteva indicii corporale care trebuie luate în considerare în cadrul unei  prezentări:

  • Expresia facială: Zâmbetul este un transmițător puternic al prieteniei, al căldurii și al disponibilității. Zâmbetul este adesea contagios, iar ceilalți vor răspunde favorabil unei astfel de expresii. Publicul se va simți mai confortabil și mai deschis față de informația pe care urmează să o prezentăm.
  • Postura: Putem comunica numeroase mesaje prin modalitatea în care ținem brațele în timpul unei prezentări. O persoană care își ține brațele atârnate pe lângă corp sau încrucișate la piept poate fi percepută drept neinteresată sau inabordabilă. Pe de altă parte, o persoană care stă drept, care privește publicul în ochi și se apleacă înainte comunică faptul că este receptiv și prietenos.
  • Gesturile: Un stil de vorbire vioi captivează atenția, face materialul prezentat mai interesant și facilitează comprehensiunea. Folosiți mișcări naturale pentru a evidenția ideile principale și mișcări mici, ușoare și libertine ale brațului și ale mâinii pentru a acorda o notă personală prezentării. O prezentare neînsoțită de gestică poate fi considerată neinteresantă și rigidă. Pe de altă parte, utilizarea gesticii prea des poate distrage atenția.
  • Proximitatea: Normele culturale presupun păstrarea unei distanțe de confort pentru interacțiunea cu ceilalți. Prezentatorul trebuie să fie conștient că publicul adult are niveluri deja definite despre ce înseamnă spațiul personal pentru aceștia. Este de preferat să se evite invadarea spațiului privat al celorlalți, deoarece aceștia se vor simți inconfortabil, lucru ce poate interfera cu atenția acordată prezentării.

Daniela Dumulescu, psiholog la Centrul de Resurse pentru Adolescenți, Cluj-Napoca

 

Adolescenteen
Adolescenteen
Scopul platformei online este de a ajuta adolescentii cu informatii utile si de specialitate, facilita interactionarea in vederea obtinerii unor raspunsuri care sa ii ajute in rezolvarea diverselor probleme sau sustinere pentru a depasi situatii dificile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*