Link pagina copiat!
SEXTORTION
30 aprilie 2017
Construim relații sănătoase – Încurajările susțin (II)
30 aprilie 2017

Iubirea începe sau ar trebui să înceapă acasă. Pentru mine acasă înseamnă mama și tata care, prin tot ceea ce fac, îmi arată cât de mult mă iubesc. Dacă vrem să fim sănătoși din punct de vedere emoțional, trebuie să ne satisfacem nevoia de iubire sau afecțiune. Ne simțim în siguranță atunci când suntem convinși că cei apropiați ( familia, prietenii, colegii) ne acceptă așa cum suntem și sunt preocupați de starea noastră de bine.

Una din modalitățile de exprimare a iubirii este folosirea cuvintelor. O vorbă din popor spune: ˮVorba dulce mult aduce!ˮ Solomon a spus: ˮMoartea și viața sunt în puterea limbii.ˮ Și tot el a mai spus: ˮNeliniștea din inima omului îl doboară, dar o vorbă bună îl înveselește.ˮ

Cum putem construi relații adevărate, exprimând sentimentele noastre de dragoste prin declarații sau cuvinte de laudă?

Cel mai indicat ar fi să facem declarații simple, directe, care vin din inimă:

 

ˮCe bine îți vine această rochie.ˮ

ˮÎți mulțumesc că ai venit în timp util la această întâlnire.ˮ

ˮSă știi că apreciez mult gestul tău.ˮ

ˮCe bine că ai anunțat-o tu pe Marina de schimbarea programului! Rămân îndatorat.ˮ

 

Cum s-ar schimba relațiile pe care acum le ai dacă prietenii și rudele tale ar auzi asemenea fraze, cât se poate mai des?

Ținta declarațiilor tale nu este să obții ceea ce îți dorești de la celălalt, ci să faci ceva spre binele celuilalt. Atunci când primim complimente suntem mult mai motivați să reacționăm pozitiv, iar relația noastră de prietenie se consolidează.

Va continua.

Ramona Luiza Dîrlea, psiholog la Centrul de resurse pentru adolescenți din Bacău

Adolescenteen
Adolescenteen
Scopul platformei online este de a ajuta adolescentii cu informatii utile si de specialitate, facilita interactionarea in vederea obtinerii unor raspunsuri care sa ii ajute in rezolvarea diverselor probleme sau sustinere pentru a depasi situatii dificile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*