Filip era elev în clasa a X-a la un liceu bun din oraș. Intrase la profilul mate-info și toată familia și prietenii lui erau mândri de performanța lui. În clasa a VIII-a când a dat admiterea a ales acest drum, fiind impresionat de slujba unchiului său, un informatician pasionat și foarte bine platit.
Între timp gândurile lui Filip s-au schimbat. Cu toate eforturile depuse, rezultatele lui la matematică nu erau foarte bune.. Avea tot sprijinul părinților lui care îl încurajau, spunându-i că este un copil bun, că atunci când perseverezi, rezultatele vor apărea inevitabil. Din dorința de a-și demonstra lui și de a dovedi și celor din jur că este capabil, a continuat să lucreze suplimentar, să facă meditații, însă performanțele așteptate întârziau să apară.
Până într-o zi când, și-a făcut curaj să vorbească deschis cu părinții săi. Le-a mărturisit că modul în care vedea acum lucrurile s-au schimbat, că nu se regăsește în alegerea pe care a făcut-o în clasa a VIII-a, că matematica nu este una din materiile sale preferate și că nu a fost niciodată. Realitatea era, că principalul motiv pentru care luase decizia de a merge la secția mate-info a fost ca să-l facă mândru pe tatăl său și că cea mai mare frică a lui era să nu-i dezamăgească.
Încurajările îți pot da curajul necesar pentru a face primul pas pentru a realiza ceea ce-ți dorești. De multe ori se poate întâmpla să vezi în prietenul tău un potențial, dar acest potențial să nu reprezinte cu adevărat ceea ce-și dorește. A încuraja nu înseamnă că trebuie să-l convingi că tu știi ce-i mai bine pentru el. Datoria ta ca prieten este numai aceea de a-l încuraja să-și cultive o pasiune pe care o are și în care se regăsește.
În povestea noastră de viață deznodămîntul a fost unul fericit. O conversație sinceră și deschisă a clarificat multe din aspectele relației lor de familie. Filip s-a reorientat către un alt profil. Anul acesta urmează să termine clasa a XII-a și este decis sa continue studiile la o facultate de turism, limbile străine fiind atuul său.
Ca să-ți poți încuraja prietenul, e necesar să empatizezi cu el, să poți vedea lucrurile din perspectiva lui. Însă, înainte de orice, trebuie să-ți dai seama care sunt lucrurile importante pentru el. Sinceritatea este pricipalul ingredient pentru a putea construi o relație sănătoasă. Doar atunci îl poți încuraja cu adevărat comunicându-i un mesaj precum: ˮÎnțeleg. Știu. Îmi pasă. Sunt alături de tine. Cum te-aș putea ajuta?ˮ.
În acest mod, îi arăți că ai încredere în el cu adevărat, că îl apreciezi și relația voastră devine una solidă, bazată pe încredere și respect.
Va continua.
Ramona Luiza Dîrlea, psiholog la Centrul de resurse pentru adolescenți din Bacău