Link pagina copiat!
Construim relații sănătoase – Încurajările susțin (II)
30 aprilie 2017
Campanie despre sexualitate si sanatatea reproducerii la Cluj-Napoca
3 mai 2017

Spuneam la un moment dat că ˮIubirea începe sau ar trebui să înceapă acasă.ˮ Când ai un model demn de urmat totul pare simplu și natural, efortul este minim sau inexistent. Însă atunci când nu ai această șansă, trebuie să fii conștient și să faci un efort pentru a produce o schimbare în bine în viața ta.

Atunci când ai fost criticat permanent, este destul de firesc să ai tendința de a-i critica pe alții și de a face comentarii răutăcioase. Și este foarte posibil să-ți fie greu și chiar să consideri ca fiind nefiresc să schimbi un astfel de mod de comunicare, însă te asigur că merită!

Modul în care vorbim se vede în relațiile noaste. Aceeași propoziție poate căpăta înțelesuri diferite în funcție de felul și tonul în care o spunem. Atunci când folosim bunătatea și blândețea, o afirmație poate fi o expresie a sincerității și respectului. ˮMama, mi-aș dori să fii atentă la mine atunci când vorbesc cu tine.ˮ Pe de altă parte o simplă schimbare de intonație, oferă o perspectivă  și schimbă întregul înțeles al cuvintelor respective. ˮMamă, ce ateeentă ești la mine atunci când vorbesc cu tineeee…ˮ

Uneori, cuvintele noastre spun una, iar tonul spune alta. Transmitem mesaje cu dublu înțeles. Afirmația ˮte iubescˮ este o expresie a iubirii atunci când vine din suflet. Insă atunci cînd o formulez ˮte iubesc?ˮ se schimbă întregul înțeles al cuvintelor. De cele mai multe ori tonul vocii este mai important decât cuvintele pe care le folosim.

O afirmație precum ˮAbia aștept să fac curat în camera mea.ˮ rostită pe un ton de batjocură, nu va fi niciodată interpretat ca un mesaj ce arată implicare, interes sau bunăvoință.

Ne putem însă exprima durerea, neputința sau chiar mânia într-o manieră pozitivă. Afirmația ˮSunt dezamăgită că trebuie să fac curat singură. Credeam că ai să mă ajuți.ˮ rostite pe un ton deschis și blând, salvează relația. Cel ce vorbește comunică celuilalt ce simte, care îi sunt așteptările. Cu alte cuvinte, aduce în discuție o situație care o preocupă și caută o coluție.

Contează foarte mult cum vorbim. ˮUn răspuns rostit pe un ton blând poate adesea să întoarcă mânia din drum.ˮ, spunea cândva un înțelept.

Va continua.

Ramona Luiza Dîrlea, psiholog la Centrul de resurse pentru adolescenți din Bacău

Sursa foto: http://cliparting.com/free-business-clipart-25699/

 

Adolescenteen
Adolescenteen
Scopul platformei online este de a ajuta adolescentii cu informatii utile si de specialitate, facilita interactionarea in vederea obtinerii unor raspunsuri care sa ii ajute in rezolvarea diverselor probleme sau sustinere pentru a depasi situatii dificile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*