Spuneam la un moment dat că ˮIubirea începe sau ar trebui să înceapă acasă.ˮ Când ai un model demn de urmat totul pare simplu și natural, efortul este minim sau inexistent. Însă atunci când nu ai această șansă, totul se reduce la conștientizare și asumarea efortului de a aduce schimbarea benefică în viața ta.
Atunci când ai fost criticat permanent, este destul de firesc să ai tendința de a critica și de a face comentarii răutăcioase la rândul tău. Și este foarte posibil să-ți fie greu și chiar să consideri ca fiind nefiresc să schimbi un astfel de mod de comunicare, însă te asigur că merită!
Modul în care vorbim se reflectă în relațiile noaste. Aceeași propoziție poate căpăta înțelesuri diferite în funcție de felul și tonul în care o spunem. Atunci când folosim bunătatea și blândețea o afirmație poate fi o expresie a sincerității și respectului. ˮMama, mi-aș dori să fii atentă la mine atunci când vorbesc cu tine.ˮ Pe de altă parte o simplă schimbare de intonație, oferă o perspectivă și schimbă întregul înțeles al cuvintelor respective. ˮMamă, ce ateeentă ești la mine atunci când vorbesc cu tineeee…ˮ
Uneori, cuvintele noastre spun una, iar tonul spune alta. Transmitem mesaje cu dublu înțeles. Afirmația ˮte iubescˮ este o expresie a iubirii atunci când vine din suflet. Insă atunci cînd o formulez ˮte iubesc?ˮ se schimbă întregul înțeles al cuvintelor. De cele mai multe ori interpretăm în special tonul vocii și mai puțin cuvintele pe care le folosim.
O afirmație precum ˮAbia aștept să fac curat în camera mea.ˮ rostită pe un ton de batjocură, nu va fi niciodată interpretat ca un mesaj colaborativ, ce arată implicare, interes sau bunăvoință.
Avem însă alternativa de a ne exprima durerea, neputința sau chiar mânia într-o manieră pozitivă. Afirmația ˮSunt dezamăgită că trebuie să fac curat singură. Credeam că ai să mă ajuți.ˮ rostite pe un ton deschis și blând, salvează relația. Cel ce vorbește comunică celuilalt ce simte, care îi sunt așteptările. Cu alte cuvinte, aduce în discuție o situație care o preocupă și caută o coluție.
Contează foarte mult cum vorbim. ˮUn răspuns rostit pe un ton blând poate adesea să întoarcă mânia din drum.ˮ, spunea cândva un înțelept.
Va continua.
Ramona Luiza Dîrlea, psiholog la Centrul de resurse pentru adolescenți din Bacău