Link pagina copiat!
Construim relații sănătoase – ˮÎnvață să ierți și să te ierțiˮ (IV)
22 mai 2017
Cum să treci mai ușor peste dezamăgiri
24 mai 2017

Probabil, una din cele mai profunde nevoi omenești este aceea de a fi apreciat, de a-ți fi recunoscute meritele. De obicei această nevoie este satisfăcută prin intermediul aprecierilor, complimentelor, declarațiilor și are rolul de a suda o relație.

Dacă îți este greu să te exprimi îți recomand să-ți iei o agendă și pe prima pagină să scrii ˮComplimenteˮ. Când citești un articol sau o carte, când vizionezi un film, când auzi în jurul tău cuvinte care îți inspiră aprecierea, notează toate aceste declarații pe care le întâlnești. În timp, vei achiziționa o întreagă listă de complimente pe care le poți folosi la momentul oportun.

O altă modalitate frumoasă de a construi relații sănătoase este aceea de a-ți complimenta prietenul/a atunci când nu este de față. La un moment dat, cuvintele frumoase pe care le-ai spus despre el sau ea vor ajunge la urechile lor. De obicei mesajul transmis prin intermediari este ușor exagerat, iar tu vei avea doar de câștigat.

Unele lucruri pot fi mărturisite și în scris. Orice apreciere și recunoaștere a meritelor celuilalt îți confirmă și ție ce om inspirat ai fost atunci când ai decis să investești emoțional în relația cu acest prieten.

Reține însă un aspect la fel de important. Dincolo de cuvinte, faptele fac diferența. Sinceritatea complimentelor trebuie să se regăsească în atitudinea și comportamentul tău din relație.

Va continua.

Ramona Luiza Dîrlea, psiholog la Centrul de resurse pentru adolescenți din Bacău

Adolescenteen
Adolescenteen
Scopul platformei online este de a ajuta adolescentii cu informatii utile si de specialitate, facilita interactionarea in vederea obtinerii unor raspunsuri care sa ii ajute in rezolvarea diverselor probleme sau sustinere pentru a depasi situatii dificile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*