Într-o relație de prietenie nu ținem socoteala greșelilor celuilalt. Dacă ai greșit cu ceva față de prietenul tău, mărturisește-ți greșeala și cere-ți iertare. Prietenul tău poate să vadă lucrurile diferit față de modul în care le percepi și le explici tu. Folosește întotdeauna un ton care să aplaneze un potențial conflict. Explică totul cu calm. Evită să-ți impui punctul de vedere ca fiind singura modalitate de interpretare a situației date.
Nimeni nu este perfect și a greși este omenește. Nu întotdeauna facem ceea ce este mai bine și nici ceea ce s-ar cuveni. Uneori spunem cuvinte care rănesc, alteori facem sau alegem să nu facem anumite acțiuni și asta poate răni, deasemeni.
Ceea ce s-a întâmplat nu mai poate fi schimbat. Nu putem șterge cu buretele trecutul așa cum ștergem tabla de cretă. Tot ceea ce putem face este să acceptăm și să fim responsabili. Dacă am rănit putem să ne cerem iertare, iar pe viitor să acționăm diferit.
Tot ceea ce putem face într-o relație este să ne cerem iertare și să recunoaștem că am greșit. În acel moment există două posibilități: fie vom fi iertați, fie va încerca să-și facă dreptate.
Rolul si poate schimba oricând, în aceeași relație sau în relație cu alți prieteni sau colegi de școală. Dacă alegi să fii un judecător și cauți cu orice preț să-i plătești celuilalt cu aceeași monedă, apropierea este imposibilă, iar relația devine una toxică. În schimb, dacă alegi să ierți, sunt șanse să vă recâștigați încrederea. Iertarea este un alt fel de a vă manifesta afecțiunea și prețuirea într-o relație.
Va continua.
Ramona Luiza Dîrlea, psiholog la Centrul de resurse pentru adolescenți din Bacău