Despre comunicare se poate povesti foarte mult și din perspective multiple. O clasificare care ne poate orienta cu privire la modul în care noi comunicăm este cea referitoare la stilurile de comunicare.
Conform specialiștilor din acest domeniu, există trei stiluri principale de comunicare: stilul agresiv, stilul pasiv și stilul asertiv.
Ca să înțelegem mai bine la ce se referă fiecare stil de comunicare, trebuie să privim comunicarea ca pe un continuum. La cele două extreme se află stilul de comunicare agresiv și cel pasiv. La mijloc, ca un pol de echilibru, se află comunicarea asertivă.
Eşti pasiv atunci când:
De obicei, atunci când eşti pasiv:
Atunci când eşti pasiv, ceilalţi oameni te percep ca fiind mic, incapabil de a lua decizii, mereu având nevoie de ajutor, copilăros/imatur.
Comunicarea pasivă (non-asertivă) NU este un stil de comunicare dezirabil!
Eşti agresiv atunci când:
De obicei, atunci când eşti agresiv:
Atunci când eşti agresiv, ceilalţi oameni te percep ca fiind: “gură mare”, cauzator de probleme, de ocolit, copilăros/imatur.
Comunicarea agresivă NU este un stil de comunicare dezirabil!
Eşti asertiv atunci când:
Atunci când eşti asertiv:
Atunci când eşti asertiv, ceilalţi oameni te percep: matur, capabil de a face orice îți propui, onest, capabil de a lua decizii, independent.
Comunicarea asertivă poate fi învățată și reprezintă cea mai eficientă formă de comunicare!
Vă așteptăm la cele trei Centre de Resurse pentru Adolescenți din Iași, Bacău și Cluj să învățăm împreună să comunicăm asertiv!
Cu drag de voi,
Patricia Krișan, expert în lucrul cu adolescenții
Centrul de Resurse pentru Adolescenți Iași