Comunicarea non-verbală este modalitatea prin care transmitem un mesaj (conştient sau nu), fără să ne folosim de cuvinte. Putem afla şi înţelege foarte multe lucruri despre o personă prin comunicarea non-verbală. Putem comunica non-verbal prin intermediul gesturilor, poziţiei corporale, vestimentaţie, mimică, tonul vocii, contact vizual, îmbrăţişări, zâmbete.
Efectele comunicării non-verbale:
Completează un mesaj pe care îl transmiţi deja – când cuvintele nu sunt suficiente, un anumit gest poate să completeze ceea ce spui.
Contrazice un mesaj verbal – când spui ceva, dar simţi altceva sau spui un neadevăr, iar corpul te trădează.
Repetă mesajul verbal – ca atunci când îi spui cuiva vino încoace şi îi faci un semn cu mâna, să vină.
Substituie mesajul verbal – când întrebi ceva, iar persoana respectivă ridică din umeri, ţi-a transmis non-verbal că nu ştie răspunsul.
Mesajele non-verbale pot însemna lucruri diferite de la o persoană la alta. De asemenea, un gest poate căpăta semnificaţii diferite în situaţii diferite. Când cineva evită să se uite în ochii tăi poate fi pentru că încearcă să-ţi ascundă ceva sau poate fi vorba de timiditate.
A învăţa să descifrezi ceea ce se transmite prin comunicare non-verbală te poate ajuta foarte mult în ceea ce priveşte relaţiile interpersonale. Te ajută să descoperi mai repede lucrurile pe care cineva nu îndrăzneşte sau nu vrea să ţi le comunice.
Limbajul corpului are un impact foarte mare asupra modului în care comunicăm şi poate reflecta destul de bine ceea ce se întâmplă în interiorul nostru, chiar şi atunci când nu vrem să arătăm acest lucru.
Într-o prezentare în faţa clasei, oricine va încerca să arate cât mai stăpân pe situaţie, însă este posibil să afişăm o voce tremurată, înroşirea feţei şi gâtului, tendinţa de a vorbi din ce în ce mai repede. Acest lucru arată celorlalţi că de fapt nu ne simţim chiar atât de confortabil cu vorbitul în public.
Câteva exemple concrete din ceea ce transmite comunicarea non-verbală:
Este foarte important să ţii minte că limbajul non-verbal poate varia, de la o persoană la alta, precum şi între diferite culturi şi naţionalităţi. De exemplu, în Bulgaria, semnul pentru “Da” este atunci când dai din cap stânga-dreapta, iar “Nu”, când mişti capul sus-jos. Invers faţa de cum e la noi. De aceea e bine să-ţi confirmi semnalele pe care le primeşti întrebând şi încercând să cunoşti mai bine oamenii.