Link pagina copiat!
Cum te apropii de o persoana timida
3 mai 2016
Frumusetea din farfurie – ce sa mananci ca sa arati bine
5 mai 2016

E normal sa gresim din cand in cand si la fel de normal sa ne cerem scuze cand se intampla acest lucru. Totusi, cand exagerezi cu scuzele transmiti celorlalti mesajul ca esti tot timpul intr-o stare in care te simti rusinat/a fata de ceea ce faci, chiar si atunci cand nu e cazul. Scuzele prea dese te fac sa simti un sentiment de vina si rusine, care de multe ori poate sa afecteze si relatiile cu cei din jur.

Daca faci parte dintre cei care isi cer scuze tot timpul, iti oferim sprijin cu cateva idei care sa te ajute sa depasesti nevoia de a fi iertat de ceilalati pentru orice ai face.

Pot fi mai multe motive care sa genereze aceasta nevoie constanta de parere de rau. Analizeaza cauza care sta la baza scuzelor: incerci sa eviti un conflict, cauti aprobarea celor din jur sau o anume persoana (un profesor, partenerul/a sau parintii) determina prin atitudinea lor scuze repetate? Gandeste-te ce te face sa iti ceri scuze atat de des apoi urmareste cativa pasi care te ajuta sa controlezi mai bine aceste momente:

  • Constientizeaza mesajul pe care il transmiti celorlalti – daca iti ceri scuze tot timpul transmiti faptul ca te simti rusinat/a de comportamentul tau si chiar de propria prezenta. “Scuze, am ajuns mai devreme.” poate sa transmita faptul ca stii nu-ti este apreciata prezenta intr-un anumit loc, chiar si atunci cand esti intampinat/a cu zambetul pe buze.
  • Incearca sa monitorizezi scuzele. Cate sunt pentru ca ai gresit realmente cu ceva si cate au scopul de a evita un conflict sau pentru a castiga simpatia cuiva “Scuze, pot sa mananc langa voi?”
  • Inlocuieste scuzele cu multumiri, cand e posibil. Daca sunteti acasa la tine si un prieten se ofera sa spele vasele dupa ce ati mancat impreuna, inlocuieste “Scuze ca te-am lasat speli vasele, sunt o gazda groaznica!, cu “Multumesc pentru ajutor! Uite, avem si desert!” In felul acesta si atat tu cat si cealalta persoana va veti simti mai bine, fara preocuparea de a fi facut ceva gresit.
  • Fii ferm/a cand ai ceva de spus. In loc “Scuze ca deranjez, dar am o idee” poti folosi “Am o idee, hai sa-ti spun despre ce e vorba!”. Nu este o forma agresiva, ci pur si simplu o metoda prin care sa-ti expui o parere, fara sa-ti ceri scuze.

Incearca sa analizezi ceea ce urmeaza sa spui, iar inainte de a-ati cere scuze, gandeste-te la o alternativa prin care sa le eviti si pur si simplu sa spui ceea ce vrei sa spui. De multe ori poti sa inlocuiesti scuzele si cu un zambet sau o gluma. Ii ajuta si pe cei din jur sa se destinda si sa se relaxeze in preajma ta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*