Link pagina copiat!
Live chat despre stilul alimentar – mituri si recomandari
19 decembrie 2017
Cum să ne promovăm în fața celorlalți?
21 decembrie 2017

Abilitățile de viață sau abilitățile transferabile sunt foarte importante în succesul în carieră și în viața personală. Ele contribuie semnficativ la adaptarea în situații noi, starea de bine și evoluția în profesie. Așadar, este important să înțelegi care sunt abilitățile tale transferabile pentru a-ți facilita evoluția în carieră.

Aceste abilități pot dezvălui potențialul pentru carieră, definesc atuurile, sunt importante pentru alcătuirea unui CV reușit, dar și pentru formarea unor strategii în acordarea unui interviu. Abilitățile transferabile – pe care le-ai dobândit în decursul experiențelor tale – se aplică și altor experiențe și oportunități.

Există mai multe domenii în care putem să ne dezvoltăm abilități de viață:

  • Comunicare: exprimarea, transmiterea, interpretarea cunoștințelor și a ideilor. Mai concret, abilitățile de comunicare pot include: exprimarea corectă, clară, a ideilor, facilitarea discuțiilor de grup, oferirea feedback-ului constructiv, ascultarea active etc.
  • Cercetare și planificare: căutarea informațiilor specifice și abilitatea de a conceptualiza viitoarele nevoi și de a crea soluții pentru a răspunde acestor nevoi. Mai concret, poate fi vorba despre abilitatea de identificare a problemelor, imaginarea diferitelor perspective, identificarea soluțiilor, setarea scopurilor eficiente, definirea corectă a nevoilor, repertoriu de strategii de analiză și evaluare etc.
  • Relațiile sociale: utilizarea abilităților interpersonale pentru a rezolva conflicte, pentru a empatiza și pentru a-i ajuta pe ceilalți. Mai concret, aceste abilități pot include capacitatea de motivare a celorlalți, cooperarea cu aceștia, perceperea corectă a emoțiilor și situațiilor.
  • Organizare și conducere: abilitatea de a superviza, direcționa și ghida alți oameni. Această abilitate poate include inițierea unor noi activități, coordonarea echipelor, capacitatea de a delega responsabilități, de a-i învăța pe ceilalți lucruri noi, promovarea schimbării, gestionarea unui confilict etc.

 

Daniela Dumulescu, psiholog la Centrul de Resurse pentru Adolescenți din Cluj-Napoca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*