Continuăm campania despre bolile și infecțiile cu transmitere sexuală cu un articol despre efectele foarte neplăcute ale unor paraziţi care se transmit inclusiv pe cale sexuală – păduchii laţi şi scabia.
Păduchii laţi (phthirus pubis) sau lăţeii sunt paraziţi de mici dimensiuni (1-4 mm) care conduc la pediculoza pubiană. Aceştia se transmit prin contact sexual cu persoana infestată sau prin folosirea în comun a hainelor, a lenjeriei intime, a prosoapelor şi se fixează pe părul pubian, unde îşi depun ouăle, înmulţindu-se. Deoarece se hrănesc cu sângele din vasele capilare, pe piele apar umflături roşiatice care provoacă mâncărimi intense şi foarte neplăcute.
Este important de ştiut că păduchii laţi sunt diferiţi de cei care trăiesc în părul de pe cap.
Ei pot supravieţui chiar şi o zi departe de corpul uman, dacă au condiţiile prielnice (mediu umed).
De asemenea, ei pot urca din zona pubiană spre restul corpului, fixându-se pe părul de pe abdomen, braţe, cap şi chiar sprâncene.
Scabia este o afecţiune cauzată de parazitul sarcoptes scabie. Femela sapă galerii în piele pentru a depune larvele, iar după ce le depune, aceasta moare. La rândul lor, larvele înţeapă pielea pentru a se hrăni. Ca şi în cazul păduchilor laţi, contaminarea se face prin folosirea în comun a lenjeriei, a prosoapelor sau prin contact sexual.
Principalele efecte ale scabiei constau în roşeaţa pielii, mâncărimi intense şi o serie de infecţii secundare. Mai nou, spun specialiştii, scabia poate să aibă manifestări nespecifice, ceea ce o face greu de diagnosticat.
Important de reţinut este faptul că, deşi scabia apare cel mai frecvent la persoanele cu o igienă precară, ea se poate extinde cu uşurinţă la toate persoanele, mai ales în colectivităţi.
Pentru a preveni contactarea celor doi paraziţi, păduchii laţi şi scabia, se recomandă respectarea normelor de igienă personală, evitarea utilizării în comun a hainelor, a lenjeriei de corp, a prosoapelor, fidelitatea în cuplu şi practicarea abstinenţei, în situaţiile incerte, precum și limitarea numărului de parteneri.
Vestea bună este că putem scăpa de aceşti paraziţi, cu tratament adecvat, ce poate fi achiziţionat la recomandarea medicului.
Subliniem faptul că simpla igienizare a zonelor afectate sau anumite „leacuri tradiţionale” nu sunt eficiente. Așadar, recomandăm vizita la un medic pentru a putea primi tratamentul potrivit.
Ramona Marian, Psiholog la Centrul de Resurse pentru Adolescenți, Iași