Link pagina copiat!
Psihologia din spatele bucuriei de a fi festivalier
15 iulie 2017
CAMPANIE Ce este clamidioza și cum se poate trata
17 iulie 2017

În perioada pubertății corpul tău va crește mai repede decât în orice altă perioadă a vieții (exceptând perioada în care ai fost bebeluș). Este bine să știi câteva lucruri despre schimbările care apar, deoarece ele se întâmplă, indiferent dacă ești fată sau băiat, asculți rock sau electro.

 

Iată, așadar, ce se întâmplă la pubertate:

  • Când corpul ajunge la o anumită vârstă (de obice între 7-13/15 ani), creierul începe să elibereze un hormon special în corp, numit gonadotropină, care duce la câteva schimbări fiziologice. Principala schimbare: corpul tău începe să se modifice și se pregătește pentru a deveni adult și părinte.
  • Corpul tău se modifică foarte rapid… Nu îți face griji, este normal ca hainele să îți rămână mici frecvent în această perioadă. De asemenea, este normal să te îngrași, să se modifice masa musculară etc. Poate e neplăcut când îți dai seama că ai luat în greutate sau că șoldurile îți sunt diferite. Este un process tipic. Dacă, totuși, nu ești mulțumit(ă) cu greutatea ta, nu urma diete pe care le găsești pe net. Consultă un specialist.
  • Când ești la pubertate vei începe să observi că îți crește păr în diferite locuri de pe suprafața corpului- în zona axială, pubială, pe față (la băieți) etc. Acesta este un semn de maturizare prin care fiecare dintre noi trecem.
  • Acneea este o altă caracteristică a pubertății și apare din cauza prezenței crescute a hormonilor în corp. Uneori poate fi neplăcut să îți simți fața acoperită de acnee, dar ceea ce poți face pentru a ține sub control acest aspect este să îți păstrezi fața curată și/sau să consulți un medic specialist pentru recomandări concrete.
  • Alte schimbări care pot fi observate de obicei sunt cele de natură intimă. Fetele pot vedea și simți prezența unui mucus alb secretat de vagin. Acest lucru nu înseamnă că ceva este greșit, este doar un alt semnal al schimbărilor hormonale normale. Băieții vor începe să aibă erecții în situațiile cu încărcătură sexuală, sau chiar fără motiv, uneori în timpul somnului. Și acestea sunt parte a dezvoltării normale.
  • Schimbările hormonale produc de asemenea schimbări emoționale. S-ar putea să te simți ciudat uneori, să ai emoții extreme, intense, să fii extrem de sensibil și ușor de supărat de către cei din jur. De fapt, în multe situații, nu ei sunt cei care te supără, ci creierul tău la pubertate este responsabil de acestea.

 

Aceasta este imaginea pubertății, un proces normal, care este drumul nostru către maturitate. Atunci când simți că este dificil să treci prin ea, este bine să discuți cu un adult, un prieten mai mare sau cu un specialist (psiholog, medic etc).

Daniela Dumulescu, psiholog la Centrul de resurse pentru adolescenți din Cluj-Napoca

Adolescenteen
Adolescenteen
Scopul platformei online este de a ajuta adolescentii cu informatii utile si de specialitate, facilita interactionarea in vederea obtinerii unor raspunsuri care sa ii ajute in rezolvarea diverselor probleme sau sustinere pentru a depasi situatii dificile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*