Link pagina copiat!
5 idei prin care sa impresionezi placut pe cineva cu care te intalnesti prima data
24 martie 2016
10 lucruri pe care nu le stiai despre invatare (Partea I)
26 martie 2016

Sa-ti construiesti CV-ul este dificil. Cand nu ai experienta de munca, aceasta sarcina poate fi si mai dificila pentru ca nu prea ai ce sa scrii. Totusi exercitiul de a face primul CV te ajuta sa analizezi ceea ce stii dintr-o perspectiva profesionala, lucru care iti poate fi de ajutor fie pentru cautarea primului job, fie pentru a obtine un loc intr-un program de voluntariat interesant, un intership sau poate pentru a primi o bursa de studii intr-o tara straina. Inainte sa te apuci sa scrii CV-ul, iata cateva lucruri pe care le poti mentiona, chiar si atunci cand nu ai experienta de munca.

Informatii despre educatia formala – pune in ordine cronologica unde ai facut scoala generala si la ce liceu inveti (daca e cazul). Scrie pentru fiecare perioada de timp si nu uita sa le treci in ordine cronologica, astfel incat cel mai recent sa fie deasupra.

Olimpiade si concursuri extrascolare – daca ai participat la olimpiade, concursuri de sport sau orice alte activitati in afara orelor obisnuite, noteaza fiecare participare, eventual locul obtinut si data in care a avut loc.

Experiente de voluntariat – daca ai avut ocazia sa participi si sa te implici in diverse actiuni de voluntariat, poti nota in ce perioada a fost desfasurata activitatea, pentru ce organizatie si sa adaugi o descriere a activitatii tale si cum ai ajutat proiectul in care te-ai implicat.

Proiecte personale – Daca desfasori activitati in afara scolii, un blog personal, o pagina de Facebook pe care o administrezi sau ai creat in grupul de prieteni un cerc de lectura pe care il sustineti saptamanal, scrie despre implicarea ta intr-un proiect care iti place si pentru care iti face placere sa-i dedici timp.

Cursuri online sau in afara orelor de la scoala – Exista pe internet o multime de posibilitati de a invata lucruri noi. De asemenea, in cazul in care urmezi cursuri de dans, muzica, limbi straine sau orice alt curs, il poti mentiona si pe acesta in CV.

Competente si abilitati – aici poti face o evaluare a punctelor tale forte. Poti scrie despre cum te descurci la colaborarea in echipa, luarea deciziilor, stabilirea prioritatilor etc. Incearca sa extragi din fiecare experienta cate un lucru nou pe care l-ai invatat sau pe care l-ai dezvoltat. De exemplu, prin olimpiada la matematica poti spune ca ai dobandit abilitatea de a rezolva probleme sub presiunea timpului.

Hobby-uri – prin intermediul activitatilor din timpul liber ceilalti ajung sa te cunoasca mai bine, in functie si de lucrurile pe care le dezvalui despre tine. Daca ai foarte multe hobby-uri, incearca sa le mentionezi doar pe acelea care pot avea o legatura cu scopul initial pentru care creezi CV-ul. De exemplu, daca aplici la un post disponibil intr-un ONG pentru protejarea animalelor fara stapan, poti scrie despre placerea de a petrece timp cu animale de companie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*