Emoţiile negative fac parte din viaţa noastră, iar cea mai bună metodă să le facem faţă este să le înţelegem
Ce rol au emotiile negative
Emoţiile fac parte din viaţa noastră şi ocupă un loc destul de important în această călătorie.
Unele emoţii sunt pozitive; cele precum: bucuria, fericirea, entuziasmul, dragostea, împlinirea, mulţumirea. Dacă şi tu eşti precum majoritatea oamenilor, cu siguranţă că te afli în permanenţă în căutarea lor. Şi, la fel ca pe cei mai mulţi dintre noi, te îngrijorează emoţiile negative. Cele ca: tristeţea, furia, singurătatea, gelozia, auto-critica, teama sau respingerea, pot fi dificile şi chiar dureroase uneori.
Pe cât de plăcute şi pe cât de bună este starea pe care ne-o dau emoţiile pozitive uneori, pe atât de stresante pot fi cele negative. Asta se întâmplă mai ales când avem un sentiment neplăcut prea des, într-o manieră prea puternică sau când acesta ne vizitează pe o perioadă prea lungă.
Emoţiile negative sunt imposibil de evitat. Toată lumea le simte din când în când. Şi chiar dacă sunt dificile, ele nu trebuie neapărat să fie şi stresante.
De aceea ne-am gandit să-ţi oferim mai jos trei paşi care te pot ajuta să gestionezi sau să previi stresul care însoţeşte aceste emoţii.
Pasul 1: Identifică emoţia
E nevoie de practică pentru a învăţa să observi şi să identifici propriile emoţii. Atunci când te focalizezi pe ele, fii atent, totodată şi la corpul tău. Căci pot apărea unele senzaţii corporale atunci când eşti cuprins de o emoţie anume: tensiune musculară, transpiraţia palmelor, înroşirea feţei.
De exemplu:
Tipul ală, Matei, de la clasa de germană, mă face să mă înfurii atât de tare!
Devin atât de gelos când îl văd pe deşteptul ăla cu fosta mea prietenă.
Mi-e teamă ori de câte ori trec singur pe lângă bătăuşii ăia.
De exemplu:
De fiecare dată când avem un proiect la germană, Matei găseşte o cale prin care să obţină creditul muncii celorlalţi. Profesoara crede ca este vedeta echipei, deşi nu sunt niciodată ideile lui.
Când îmi văd fosta iubită flirtând cu alţii realizez că încă mai am sentimente pentru ea.
Chiar dacă bătăuşii nu se iau de mine, văd ce le fac celorlaţi şi mă îngrijorez.
Pasul 2: Acţionează
După ce ai procesat informaţia despre ceea ce simţi, te poţi decide dacă ai nevoia să-ţi exprimi emoţiile. Uneori e suficient să conştientizezi cum te simţi, iar alteori vei vrea să faci ceva pentru a te simţi mai bine.
De exemplu:
Nu ajută la nimic dacă îi arăt lui Matei că sunt furios pe el – asta ar putea chiar să-l facă să se simtă într-adevăr superior. Dar emoţiile îmi spun că trebuie să evit situaţiile în care el preia controlul asupra unui proiect.
Voi ţine capul sus în preajma fostei prietene, apoi voi asculta cateva melodii triste şi voi trage un plâns zdravăn în camera mea, care să mă ajute să mă eliberez de emoţiile negative şi poate chiar de sentimente pentru ea.
Teama de a fi în preajma acelor bătăuşi e un semn că au mers prea departe. Probabil că ar trebui să vorbesc cu consilierul şcolar despre ceea ce se întâmplă.
pe ideea că lucrurile merg foarte prost, iar asta te poate conduce spre sentimente şi mai dureroase. Încearcă să faci lucruri care te încântă de obicei, chiar dacă n-ai deloc chef în momentul ăla. De exemplu, poate că nu ai dispoziţia să ieşi în oraş după o despărţire, dar mergând la un film cu prietenii sau la un meci de bachet (de privit sau, şi mai bine, de jucat) te va scoate atât din spaţiul, cât şi din starea negativă.
Pasul 3: Solicită ajutor de specialitate
Câteodată, oricât te-ai strădui, nu poţi scăpa de o emoţie puternică. Dacă te simţi prins în sentimente de tristeţe sau de îngrijorare pentru o perioadă mai mare de câteva săptămâni, sau dacă eşti atât de supărat încât crezi că e posibil să-ţi faci rău ţie sau altcuiva, cel mai probabil ai nevoie de asistenţă de specialitate.
Vorbeşte cu consilierul psihologic al şcolii sau cu un psihoterapeut. Consilierii şi terapeuţii sunt pregătiţi să-i înveţe pe oameni să facă faţă emoţiilor negative puternice. Pot veni cu multe idei şi soluţii pentru a te simţi mai bine. Acordă-le încredere!
Dacă ai nevoie de un sfat te aşteptăm pe forum să povestim mai multe despre emoţii si cum să le controlăm.