Link pagina copiat!
De ce gândim cu inima?
20 august 2017
De ce nu suntem mai eficienți dacă facem mai multe activități simultan
22 august 2017

Paradoxul utilizării social media a fost intens studiat în ultima vreme. Ne simțim într-adevăr mai bine atunci când postăm sau urmărim prietenii pe rețelele de socializare?

Se pare că utilizarea excesivă a rețelelor de socializare poate provoca sentimente accentuate de singurătate, invidie, anxietate, depresie sau abilități sociale scăzute. Acest lucru se întâmplă deoarece pe rețelele de socializare toată lumea pare că trăiește viața perfectă-relații perfecte, vacanțe de vis etc. Astfel, fiind martori virtuali la fericirea tuturor, ajungem să ne comparăm viețile și, inconștient, acest lucru ne afectează stima de sine în mod negativ.

Mai mult, încercăm să concurăm cu ceilalți și postăm cele mai frumoase poze și experiențe în dorința de a primi apreciere, de a ne valida ceea ce suntem prin ochii celorlalți, de a ne hrăni stima de sine. Efectul pe care-l obținem este acela că mereu avem nevoie de tot mai multe like-uri, comment-uri, atenție online pentru a ne simți bine. Cu alte cuvinte, stima noastră de sine devine dependentă de ceilalți.

Mai mult, se pare că cei care sunt prezenți online și postează excesiv neglijează construirea unor relații de prietenie solide în lumea reală sau neglijează relațiile cu cei dragi. Preocuparea pentru prezentarea celei mai bune versiuni a personalității noastre pe Facebook, face ca mintea noastră să fie mereu în așteptarea validării online și să uităm adesea să comunicăm cu cei de lângă noi.

Așadar, la fel ca în orice alt comportament, echilibrul în social media este varianta cea mai potrivită. Să nu uităm că ele nu reflectă întotdeauna realitatea din viețile noastre, iar valoarea noastră ca persoane nu este dată de numărul de like-uri sau de follow-eri.

 

Daniela Dumulescu, psiholog, Centrul de Resurse pentru Adolescenți, Cluj-Napoca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*