Link pagina copiat!
Mic ghid de rezistență în Vama Veche
28 aprilie 2017
Cum să ai un somn liniștit şi echilibrat?
29 aprilie 2017

Te-ai întrebat vreodată cum reușesc unii oameni să facă bani sau care este secretul lor?

Tot mai mulți tineri își doresc să devină antreprenori, nu doar simpli angajați. Potrivit unui studiu realizat de GfK România, 2 din 10 tineri cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani vor să pornească o afacere pe cont propriu, adică sa devină antreprenori.

 

Antreprenor în 3 pași

Dar avem ce ne trebuie pentru a porni propria afacere sau vrem să urmăm ideea altcuiva? Cât de greu este să fii antreprenor? A crește o idee de la zero și a o transforma într-o afacere, mai ales una de succes, nu e ușor. Probabil cele mai importante caracteristici ale antreprenorului sunt acceptarea riscului şi a necunoscutului.  Antreprenorul pleacă într-o călătorie, având o destinaţie precisă, ştiind care este scopul pe care vrea să îl atingă, însă habar nu are ce obstacole îl așteaptă pe drum. Antreprenorul este un om cu inițiativă, pricepere și curaj, care vede oportunitățile acolo unde alții nu observă că ar fi. El investește în afacerea sa bani, energie, sănătate, timp. Este perseverent, are încredere în sine și o mare dorință de a fi stăpânul propriului destin.

Dacă te identifici cu ”portretul” de mai sus al antreprenorului, atunci este timpul pentru următorul pas: găsirea ideii de afaceri. Ideea de afaceri este motorul principal al unui business de succes.

De la ideea de afaceri se stabilește planul de afaceri. Pentru a demara o afacere cu fonduri proprii sau atrase, trebuie să clarificăm: ce ne motivează să începem o afacere?, cu ce bani?, care este obiectul de activitate?, cum vom organiza afacerea?, cui vom vinde produsele/serviciile?, este momentul oportun pentru a ne asuma riscuri?, profitul anticipat acoperă nevoile noastre finaciare?

Răspunsurile la întrebările de mai sus stau la baza planului de afaceri.

 

Avantaje și riscuri

A fi antreprenor aduce o mulţime de avantaje:

  • vei face mai mulţi bani
  • vei fi propriul tău şef
  • îţi vei stabili singur programul de lucru
  • vei putea lua singur decizii
  • vei lucra cu oameni pe care tu i-ai angajat
  • vei crea noi locuri de muncă
  • te vei bucura de aprecierea celorlalţi.

Dar există și riscuri: este posibil să nu obții veniturile așteptate, poți pierde capitalul investit, stresul acumulat îți poate afecta starea de sănătate, în unele situații ești dependent de experți externi.

 

Povești de succes

Tineri ca tine au îndrăznit să devină antreprenori: Bogdan (21 ani) și-a dorit mereu sa fie contabil. Viziunea lui s-a schimbat în urmă cu doi ani, după ce a participat la un curs de antreprenoriat. Atunci și-a dat seama că vrea să aibă firma lui. A investit cei 8.000 de euro pe care i-a strâns de-a lungul anilor și a început o afacere cu cafea. Acum, Bogdan are 5 magazine în Cluj și 12 angajați.

Și Andrei (19 ani) s-a lansat pe cont propriu, cu o afacere cu sucuri naturale pasteurizate din fructe. L-au ajutat părinții, care l-au împrumutat cu 5.000 de euro.

 

Cristian (19 ani) și-a înființat recent o firmă de prestări de servicii de curățenie, iar acum învață cum își poate dezvolta afacerea.

Și ține minte:

„Singura modalitate prin care vei putea realiza lucruri minunate este aceea să iubeşti ceea ce faci. Dacă nu ai găsit încă acel lucru, nu renunţ ! Continuă să cauţi! Ai curajul să îţi urmezi inima şi intuiţia. Cumva ele ştiu deja ceea ce tu vrei să devii cu adevărat. Restul sunt doar detalii.” (Steve Jobs)

 

Diana Vasiliu,

Asistent social

Centrul de Resurse pentru Adolescenți, Iași

Adolescenteen
Adolescenteen
Scopul platformei online este de a ajuta adolescentii cu informatii utile si de specialitate, facilita interactionarea in vederea obtinerii unor raspunsuri care sa ii ajute in rezolvarea diverselor probleme sau sustinere pentru a depasi situatii dificile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*