Link pagina copiat!
Atelier de măști tradiționale la Bacău
16 decembrie 2017
Live chat despre comunicarea cu parintii
18 decembrie 2017

Sentimentele de tristețe în preajma Sărbătorilor sunt destul de comune. Acestea apar datorită presiunii pe care această perioadă o aduce, presiunea de a fi bucuroși, de a cumpăra cât mai multe lucruri, de a termina anumite proiecte etc.

Iată câteva recomandări pentru a preveni tristețea și stresul de Sărbători:

  • Înțelege-ți emoțiile. Dacă ai trecut recent prin diferite eșecuri, ai suferit pierderi sau stres, e normal să te simți trist. Este în regulă să îți acorzi timp să îți exprimi emoțiile negative. Nu te forța să trăiești emoții pozitive doar pentru că societatea spune că aceea este normalitatea.
  • Dacă te simți singur și izolat, fă volutariat, participă la diferite petreceri sau evenimente sociale care facilitează sentimentul de apartenență la societate.
  • Acceptă faptul că Sărbătorile nu trebuie să fie perfecte, așa cum probabil se transmite în mass-media sau pe rețelele de socializare.
  • Cheltuie echilibrat. Cumpărăturile excesive aduc doar iluzia că ne fac mai fericiți, dar, în fapt, adesea această iluzie dispare repede și rămânem cu îngrijorarea că am cheltuit toate economiile.
  • Păstrează-ți obiceiurile sănătoase. Evită excesul alimentar, lipsa de somn etc.
  • Petrece timp cu tine. Ia-ți timp doar pentru tine, pentru a te relaxa (ex. Ascultă muzică, citește, plimbă-te).
  • Învață să recunoști care sunt elementele care îți provoacă emoții negative de Sărbători și evită-le sau gândește-te în mod diferit, pozitiv, la acestea.

 

Daniela Dumulescu, psiholog la Centrul de Resurse pentru Adolescenți din Cluj-Napoca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*