Link pagina copiat!
Workshop despre stres cu adolescenții de la Iași
16 mai 2017
Stiati ca peste 3.000 de adolescenti mor zilnic in lume?
18 mai 2017

S-a întâmplat vreodată să îți uiți telefonul acasă și să te stresezi din cauza aceasta? Te temeai că pierzi ceva important sau că ceva rău se va întâmpla și nu vei putea fi contactat? Ei bine, psihologii  numesc acest fenoment nomofobie (sau no-mobile-phone-phobia). Aceasta se caracterizează prin: a. anxietate și stres în situația în care persoana nu este în posesia telefonului personal. b. gradul în care persoana depinde de telefon pentru a îndeplini sarcini simple legate de siguranță, informare etc.

Ce consecințe are această dependență? Ei bine se pare că, spre exemplu atunci când avem un telefon sau un alt instrument extern pe care ne putem baza ca sursă de informație, scade foarte mult motivația noastră de a învăța și reține informații noi. Ne-am pute întreba de ce trebuie să reținem informații dacă avem mereu un instrument extern care să facă acest lucru pentru noi. De fapt, noi ne raportăm la telefoanele noastre ca la o persoană. Privim relația cu acestea ca pe o relație cu o persoană care ne poate oferi informații atunci când avem nevoie. De aceea, nu este deloc surprinzător faptul că suntem anxioși și stresați atunci când ceva se întâmplă cu telefonul.

Partea pozitivă a cunoașterii acestor aspecte este că ne ajută să fim mai conștienți de gândurile, emoțiile și comportamentele noastre în relație cu telefonul sau alte instrumente digitale, astfel putând să învățăm să gestionăm eficient interacțiunea cu ele.

 

Psiholog Daniela Dumulesc, Centrul de Resurse pentru Adolescenți, Cluj-Napoca

Adolescenteen
Adolescenteen
Scopul platformei online este de a ajuta adolescentii cu informatii utile si de specialitate, facilita interactionarea in vederea obtinerii unor raspunsuri care sa ii ajute in rezolvarea diverselor probleme sau sustinere pentru a depasi situatii dificile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*