Bullying-ul este o formă de violenţă foarte des întâlnită în şcoală, dar şi în grupurile de cartier.
Prin bullying înţelegem un comportament manifestat de o persoană, care se repetă şi care răneşte (fizic, verbal şi psihic), în mod intenţionat, o altă persoană.
Este diferit de un simplu conflict prin faptul că cei care manfestă comportamente de bullying o fac în mod repetat şi cu aceleaşi persoane, adică au cam aceleaşi “victime”.
Deci, bullying-ul este o formă de violenţă care are trei caracteristici:
Ce forme are şi cum se manifestă bullying-ul?
De foarte multe ori formele de bullying se manifestă în acelaşi timp.
Iată câteva exemple:
Daca identifici o situatie de bullying (la scoala, in grupul de prieteni) ia atitudine si incearca sa-i opresti pe cei care au un astfel de comportament fata de cei vulnerabili.
Bullying fizic:
Bullying verbal şi psihic:
Cyberbullying (utilizarea formelor de bullying verbal şi psihic pe internet sau telefon):
Cine foloseşte bullying-ul şi ce urmăreşte cu asta?
Cei cu astfel de comportamente sunt adolescenţi şi copii care sunt impulsivi şi nu se gândesc la acţiunile lor şi la consecinţe.
Ei vor să îi domine pe ceilalţi şi folosesc puterea şi controlul pentru a le face rău; le place să fie importanţi şi puternici în faţa altora. Atunci când alt adolescent sau copil este afectat de comportamentul acestora, ei se bucură de reacţia asta- cu cât se tem sau se supără mai mult cei care sunt supuşi bullying-ului, cu atât cei violenţi continuă să se comporte la fel. Şi, în general, ei îşi motivează comportamentul plângându-se că au fost provocaţi.
Nimanui nu i-ar placea sa fie subiectul rautatilor altora. Nu fi nici tu cel care profita de vulnerabilitatea cuiva.
Ce efecte are bullying-ul?
Bullying-ul îi poate afecta pe toţi: pe cei care sunt victime, cei care manifestă acest comportament (agresorii) cât şi pe cei care sunt martorii unor astfel de comportamente.
Cei care sunt victime pot trece prin: stări puternice de tristeţe şi singurătate, frică intensă, depresie, probleme de somn, pot să îşi piardă interesul pentru activităţi care le făceau plăcere, probleme de sănătate şi dificultăţi la şcoală (concentrare scăzută, dificultatea de a învăţa, absenţe- nu mai vor să meargă la şcolă de frica agresorilor).
Cei care au comportamente de bullying e posibil să intre deseori în conflicte, bătăi care să ducă la probleme cu legea atât în adolescenţă cât şi atunci când ajung adulţi.
Cei care văd situaţii de acest fel, de bullying, pot trece prin stări de depresie, teamă intensă şi pot avea dificultăţi la şcoală.
Deci, de oricare parte te afli, bullying-ul are efecte negative pentru toţi!
Multe dintre aceste efecte se pot manifesta şi la vârsta adultă. De aceea este foarte important să nu faci rău altora prin astfel de comportamente şi totodată să nu accepţi să treci prin asta.
Cum să nu devii victimă a bullying-ului?