Abuzul emoțional este o formă de abuz subtilă, mascată, distinctă de abuzul fizic. De cele mai multe ori, nici nu ne dăm seama că suntem abuzați emoțional. Realizăm după un timp că ne-a scăzut stima de sine, suntem mai triști sau mai anxioși. Acestea pot fi semne că am fost supuși unui abuz emotional. Dar în ce constă acest tip de abuz? De obicei, în tipuri de comunicare și comportamente menite să controleze, să pedepsească sau să manipuleze o persoană. Iar abuzul verbal este cea mai răspândită formă de abuz emoțional.
Printre cele mai des întâlnite comportamente care pot semnala abuzul emoțional se numără:
Acestea pot fi uneori foarte subtil exprimate. Spre exemplu, pot fi mascate sub forma ironiilor, a glumelor, chiar spuse cu calm etc.
Pentru a bloca abuzurile, este important să înțelegem că intenția celui care abuzează este aceea de a ne controla și de a avea putere asupra noastră. Nu este recomandat să răspundem prin argumente sau prin a încerca să ne justificăm, deoarece răspunsurile raționale nu funcționează în astfel de cazuri.
Iată câteva recomandări care pot funcționa în relația cu o persoană care folosește astfel de tehnici de abuz emoțional:
Daniela Dumulescu, psiholog la Centrul de Resurse pentru Adolescenți, Cluj-Napoca
1 Comment
Fiica mea este adolescenta si a avut mult ani acnee, destuld e severa, ce sa mai.. nici nu avea prieteni – imi spunea ca prietenilor le este rusine sa stea cu ea. Mi se rupe sufletul si acum cand imi amintesc. A primit si remarci urate, saraca, ea s-a inchis in ea, suferea si renunta in a mai avea contacte sociale. Norocul a fost ca am descoperit un tratament, Pharmacore Acne Control pt acnee si s a vindecat destul de bine.. inca mai ia tratamentul, insa caracterul simt ca ii este inca afectat si nu stiu ce sa mai fac… ma gandeam ca e timpul pentru un psiholog.