Link pagina copiat!
15 lucruri pe care ar trebui sa le stie orice adolescent
3 mai 2015
Cum motivam adolescentii sa citeasca
5 mai 2015
limba romana

Chiar dacă nu conştientizăm acest lucru, la şcoală învăţăm mai mult decât diverse materii.

Știu că poate sună plictisitor, dar cum prin școală oricum treci, iată câteva dintre lucrurile utile pe care școala te ajută să le formezi pentru inteligența și personalitatea ta.

Şcoala generală și liceul sau facultatea nu te învaţă doar matematică, limba română, fizică, istorie, chimie, limbi străine sau materii specifice profilului tău. În școală îți formezi un sistem de valori, o imagine generală despre lume – din care fac parte şi domnitorii şi munții şi operele literare şi foarte multe alte lucruri.

Un alt lucru util în școală este că te învață să înveți, adică să găsești informaţii şi să vezi conexiunile dintre ele, să gândești logic și asta ajută la formarea ta ca adolescent și adult. Învățarea este procesul prin care ne antrenăm mintea și corpul să perceapă, înțeleagă și să modifice propria lume interioară și mediul înconjurător.

Dacă știi să înveți, vei putea oricând să asimilezi lucruri noi, vei fi capabil să-ți schimbi meseria sau să te adaptezi oricăror schimbări din viața ta profesională.

La școală intri în contact cu un mare număr de informaţii din diverse domenii, ceea ce te ajută la formarea capacităţilor de filtrare, analiză, sinteză şi stocare ale minţii, la vârsta cea mai potrivită. În mod natural aceste informaţii se selectează în timp, iar ceea ce rămâne devine baza intelectului fiecăruia dintre noi, adică temelia pe care se construieşte tot ceea ce ţine de inteligenţă şi cultură.

Tot școala oferă suportul  de bază pentru ceea ce alegi să faci în viitor, ca profesie. De exemplu, nu ai cum să ajungi să-ţi doreşti să fii inginer dacă nu te-ai întâlnit niciodată cu fizica, sau doctor, dacă n-ai avut ocazia să fii cucerit de experienţe sau de logica după care se compun moleculele diferitelor substanţe, la chimie sau de corpul uman, la biologie.

matematica

Fiecare materie are avantajele ei 

Matematica nu este doar învăţarea unor formule, ci dezvoltă capacitatea de a gândi logic, organizat, pornind de la „ce se dă şi ce se cere”.
Limba și literatura română te ajută să vorbești, exprimi și să scrii corect.
Istoria românilor te învață momentele cheie care au schimbat cursul societății noastre iar geografia îți oferă multe informații despre locuri minunate pe care poți să le vizitezi la noi in țară.
Desenul şi muzica ajută la dezoltarea spiritul estetic, artistic, gustul pentru forme, culori şi sunete.
Educația fizică și sportul te ajută sa te dezvolți sănătos, iar activitatea fizică este o formă de relaxare. Prin jocurile de echipă (fotbal, baschet, volei, handbal) se consolidează relațiile între colegi și îți poți face prieteni noi.
Să nu uităm de limbile străine care te ajută cel mai mult în această lume modernă în care informațiile vin din multe țări (mai ales din S.U.A, Uniunea Europeană) unde engleza, spaniola și franceza sunt cele mai folosite.

E greu să ştii exact ce să înveţi şi ce nu, deoarece pe băncile liceului nu eşti încă format ca personalitate deplină şi de aceea nu ai de unde să ştii de ce o să ai nevoie în viaţa şi de ce – nu.

Analizând exemplele de mai sus, rând pe rând poți aprecia mai clar beneficiile materiilor studiate în școală și liceu.

Nu trebuie să fii as la toate materiile însă dacă încerci să înveți din toate vei putea să stabileşti mai târziu ce îţi doreşti şi ce îţi place să faci (când te vei afla în pragul de a decide ce facultate să alegi).

Dacă ai “gustat” din fiecare materie, atunci îţi va fi mult mai uşor să îți alegi ulterior drumul – facultatea și profesia pe care vrei să o urmezi. Materiile numeroase din școală și liceu te ajută să îți descoperi pasiuni noi care te vor motiva să studiezi mai mult acele subiecte interesante pentru tine, folosindu-te de materialele de la bibliotecă, reviste de specialitate și mai ales internetul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*