Link pagina copiat!
Acțiune de ecologizare în Cluj-Napoca
28 iunie 2017
Atelier de Face Painting la Bacău
28 iunie 2017

Dragi adolescenți, continuăm seria articolelor pe tema infecțiilor cu transmitere sexuală oferindu-vă câteva informații despre cel mai cunoscut virus, HIV, și afecțiunea pe care o poate produce în timp, SIDA.

 

Ce este HIV?

Virusul Imunodeficienţei Umane (HIV – Human Immunodeficiency Virus) este un agent patogen care atacă celulele din sistemul imunitar, se multiplică în interiorul acestora şi le distruge, scăzând astfel capacitatea de apărare a organismului împotriva infecţiilor şi a bolilor.

La început, infecţia cu HIV poate să nu prezinte simptome, iar dacă prezintă, acestea pot fi ușor confundate cu simptomele unei răceli sau a altor afecțiuni. Cu timpul însă, organismul pierde capacitatea de rezistenţă chiar în faţa unor boli infecţioase comune, pe care un organism sănătos ar reuși să le învingă fără prea mare efort.

 

Ce este SIDA?

 

SIDA (prescurtare după expresia franceză syndrome d’Immunodéficitaire acquis) reprezintă un complex de boli diferite care afectează persoanele infectate cu HIV. Este, de fapt, stadiul de infecţie cu HIV în care sistemul imunitar este atât de slăbit, încât nu mai poate face faţă virușilor și bacteriilor şi pot să apară diferite boli. SIDA se manifestă în special prin infecţii comune, rezistente la tratament, cantonate la nivelul diferitelor organe şi sisteme (infecţii pulmonare, intestinale, ale sistemului nervos etc). Medicii au o listă cu aşa numitele „condiţii definitorii SIDA” şi atunci când o persoană infectată cu HIV prezintă o boală de pe această listă, se consideră că este în stadiul SIDA. Unele dintre aceste boli reprezintă afecţiuni grave, altele minore.

Cum se transmite HIV?

 

Există 3 căi prin care ne putem expune riscului de a contacta acest virus:

 

  1. Pe cale sexuală

Aceasta este cea mai frecventă modalitate de răspândire a infecţiei în întreaga lume. Un lucru foarte important de reținut este că toate practicile sexuale neprotejate (vaginale, anale și orale) sunt potenţial infectante!

 

 

 

Uneori, este suficient doar un singur contact sexual neprotejat pentru ca HIV să se transmită de la persoana seropozitivă HIV la cea seronegativă HIV.

De asemenea, este important să mai reţinem că, dacă alegem să avem relaţii sexuale, singura metodă de protecție împotriva contactării HIV pe cale sexuală este PREZERVATIVUL!

  1. Prin sânge

 

Putem intra în contact cu sângele infectat al unei persoane prin următoarele modalități:

  • folosirea unor seringi nesterile, mai ales de către consumatorii de droguri injectabile;
  • rănirea, penetrarea pielii sau a mucoaselor cu instrumente nesterile, de exemplu ace pentru perforarea urechii sau pentru efectuarea tatuajelor, foarfece pentru manichiură şi pedichiură, lame de ras sau orice expunere a pielii vătămate (răni deschise) la sângele infectat;
  • transfuzie de sânge sau cu derivate sanguine (sânge infectat netestat, sânge infectat şi recoltat de la o persoană, înainte ca aceasta să fi dezvoltat anticorpi detectabili la testele obişnuite), însă în acest caz riscurile sunt extrem de scăzute, datorită practicilor medicale controlate.
  1. De la mama infectată la copil

 

Transmiterea virusului de la mamă la copil poate avea loc în timpul sarcinii, al naşterii și/sau al alăptării. În general, tratamentul mamei cu antiretrovirale (medicamente împotriva HIV) în timpul sarcinii şi al naşterii, absenţa alăptării şi tratamentul copilului imediat după naştere, scad riscul transmiterii infecţiei HIV la copil până la 5% sau chiar 2%.

 

 

 

 

 

Cum nu se transmite HIV?

HIV este un virus fragil şi nu trăieşte mult în afara organismului uman.

 

HIV NU se transmite prin:

  • tuse sau strănut, deci prin aer;
  • atingere, sărut, îmbrăţişare;
  • folosirea grupurilor sanitare în condiţii igienice;
  • trăind sau muncind în preajma unei persoane infectate;
  • contacte interumane, de serviciu sau şcolare;
  • înţepături de ţânţar sau alte insecte;
  • băi, bazine, adică prin apă;
  • animale de orice fel, muşcături de animale;
  • picături de salivă, transpiraţie, lacrimi;
  • prosoape, clanţe de uşi, telefon.

 

Sărutul uscat şi în general sărutul, dacă nu există leziuni bucale, nu prezintă risc de infecţie. Nu trebuie însă neglijată posibilitatea existenţei de microleziuni sângerânde, mai ales că persoanele infectate cu HIV pot avea diverse leziuni, cum sunt aftele, candidozele, herpesul, gingivitele etc.

Cum putem afla dacă suntem infectați cu HIV?

Singura modalitate prin care putem afla dacă suntem infectați cu HIV este prin efectuarea TESTULUI HIV, la orice laborator de analize medicale. Testarea se face prin recoltarea unei probe de sânge şi determinarea anticorpilor anti-HIV din ser. Anticorpii sunt produşi ca răspuns la prezenţa HIV în organism, dar nu mai devreme de şase până la douăsprezece săptămâni după infectare. Perioada de timp de la infectare până la apariţia anticorpilor anti-HIV se numeşte „fereastră imunologică”.

 

 

 

 

  O persoană poate transmite virusul altei persoane din momentul infectării, deşi testul HIV nu va apărea pozitiv decât după câteva săptămâni de la infectare.

Testul HIV se face numai cu consimţământul pacientului, însă minorii trebuie să aibă şi acordul părinţilor!

 

Statusul de HIV pozitiv nu înseamnă în mod automat SIDA!

 

Rezultatul testării trebuie înmânat şi comunicat personal clientului!

 

Înaintea testării, persoanele care doresc să îşi efectueze un test HIV trebuie obligatoriu consiliate (consilierea pre-testare). De asemenea, se impune consiliere şi în momentul înmânării rezultatului (consilierea post – testare), indiferent dacă acesta este POZITIV sau NEGATIV.

 

 

MAI REŢINEŢI CĂ…

 

NU EXISTĂ TRATAMENT care să vindece HIV, ci doar unul care încetinește evoluția infecției!

 

 

 

 

Ramona Marian

Psiholog

Centrul de Resurse pentru Adolescenți Iași

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*