Link pagina copiat!
Cum să ne îmbunătățim memoria de lungă durată
29 octombrie 2017
Cine este mai empatic? El sau Ea?
29 octombrie 2017

Creativitatea implică identificarea unor soluții noi la diferite provocări.  O condiţie necesară (dar nu şi suficientă a creativităţii) o reprezintă volumul cunoștințelor pe care le avem în domeniul în care ne dorim să fim creativi. Cu cât avem mai multe cunoștințe, cu atât este mai probabil să le putem reformula într-o manieră creativă. De asemenea, este necesar să vedem problema dintr-o nouă perspectivă. Adesea, deşi preocupată cu soluţionarea unei probleme sau a unui proiect, o persoană le poate abandona, totuşi, temporar. Distanțarea pentru o perioadă de problemă poate facilita reconsiderarea punctului de vedere asupra unei situaţii.

În general, există două etape importante în procesul gândirii creative. Prima etapă este aceea a construcției unor maniere diferite de raportare la problemă. În a doua etapă intervin o serie de procese precum selecția informațiilor, asocierea, sinteza, transformarea lor, categorizări diferite. Rolul acestoa este de a genera noi idei creative.

Atenție, există câțiva factori care ne inhibă creativitatea. Printre acestea se numără:

  • Percepția de sine negativă: ex. “Nu sunt o persoană creativă”, “Nu am făcut niciodată nimic deosebit”.
  • Frica de ridicol – din dorinţa de a nu face greşeli, de a nu fi criticaţi, uneori preferăm să nu acționăm.
  • Dependenţa excesivă de opiniile altora, dorinţa de a fi ca ceilalți.

Pentru a fi mai creativi, uneori este de ajuns să ne permitem să gândim diferit.

Daniela Dumulescu, psiholog la Centrul de Resurse pentru Adolescenți, Cluj-Napoca

Adolescenteen
Adolescenteen
Scopul platformei online este de a ajuta adolescentii cu informatii utile si de specialitate, facilita interactionarea in vederea obtinerii unor raspunsuri care sa ii ajute in rezolvarea diverselor probleme sau sustinere pentru a depasi situatii dificile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*