Link pagina copiat!
Ce este bullying-ul?
27 aprilie 2015
Metode prin care sa-ti dezvolti increderea in tine
29 aprilie 2015

Corpul tău este făcut pentru a fi pus în mişcare, aşa că nu te sfii să mergi, să sari, să dansezi sau să faci sport. Exerciţiile regulate te fac să te simţi mai energic şi mai puţin stresat. Te ajută, de asemenea, să dormi mai bine. În plus, exerciţiile ajută la prevenirea multor boli, de la cele de inima până la cele psihice, precum depresia.

tennis-player-676310_640

Cel mai bine este sa faci sport de cel putin două ori pe săptămână

Dar cât de mult sport este recomandat?
Ca să fii în formă şi să te menţii, ai nevoie de cel puţin o jumătate de ora de exerciţii pe zi (preferabil o oră). Poate părea mult dar aici includem şi mersul spre şi de la şcoala dacă este unul rapid. Urcatul scărilor, e de asemenea, un mod bun de a face exerciţii fără să te străduieşti prea mult. Oricum, cel puţin de două ori pe săptămână ai nevoie de exerciţii intense, cele care îţi fac inima sa bată mult mai repede decât în mod obişnuit. Dacă poţi dubla sau tripla timpul amintit mai sus în care să faci sport, este foarte bine; dacă efortul nu este foarte mare atunci durata se poate extinde destul de mult.

Atenţie la greutăţi!
Dacă durata exerciţiilor fizice poate fi destul de mare, nu vom spune acelaşi lucru şi despre efortul depus. Iar aici ne referim în special la băieţii care vor să-şi crească masa musculară. Dacă lucrezi cu prea multe greutăţi, muşchii “vor exploda” dintr-o dată producându-se mici fisuri musculare; aspectul va fi apoi de vergeturi, iar acestea nu mai dispar niciodată. De asemenea, ridicarea greutaţilor va duce la creşterea musculaturii atâta timp cât mănânci ce trebuie. Aşadar, poate fi periculos să faci prea mult antrenament de forţă mai ales dacă eşti în creştere, aşa că este bine să ceri sfatul unui instructor sau profesorului de sport.

soccer-263716_640

Alege un sport care iti place si totul va fi mult mai distractiv

Varietate în sport
Sportul e un mod practic de a te menţine în formă, dar dacă unele exerciţii nu te atrag deloc sau dacă nu te coordonezi foarte bine ori deteşti competiţia, există o varietate de modalităţi de a face exerciţii: înot, ciclism, mers rapid, dans sportiv, arte maţiale, etc.

Chiar dacă faci mult sport este bine să schimbi tipul de exerciţii pe care le faci. Trebuie sa-ţi întăreşti rezistenţa (capacitatea de a face acelaşi exerciţiu pe o durata mai lungă), precum şi forţa şi supleţea (abilitatea de a te apleca şi de a-ţi întinde corpul).

jogger-515665_640

Nu ignora încălzirea muşchilor înaintea unui efort mai mare

Incălzirea şi stretching-ul
Două elemente importante în sport sunt încălzirea şi stretching-ul. Înainte de a începe un antrenament sau un joc care iţi va solicita musculatura mult peste nivelul obişnuit muşchii nu sunt pregatiţi. Ceea ce poate conduce la accidentări, rupturi musculare, întinderi sau entorse. Iar apariţia acestora te pot priva de bucuria si iniţiativa de a mai face sport în viitor. De aceea este bine sa faci înainte câteva exerciţii uşoare: rotirea braţelor, a capului, fandări, pas săltat, sărituri cu genunchii la piept, alergare uşoară; putem spune că transmiţi astfel corpului un mesaj de a se pregati. De asemenea, pentru a preîntâmpina apariţia febrei musculare intense după efort este recomandat să faci stretching, acele întinderi ale muşchilor pentru creşterea mobilităţii acestora.

Răsplata corpului: odihna
Schimbările care se produc în corpul tau la aceasta vârstă, modificările tipului de activitate de pe parcursul zilei: intelectuală (atenţia la ore şi învăţatul), sportivă, alte preocupări diverse, sunt o muncă grea pentru corpul tău. Iar acesta îşi cere odihna şi refacerea cuvenite. Când dormi corpul se “autorepară”, numărul de ore de somn recomandate la aceasta vârsta fiind între 8 şi 9 ore pe noapte.

Voi ce tipuri de activităţi practicaţi cel mai des? Ne puteţi spune în secţiunea de comentarii, de mai jos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*